SHARE

Председатели на съдилища са раздавали листчета на редови съдии за кои седем кандидати за новия Висш съдебен съвет да гласуват. Това обяви изненадващо Калин Калпакчиев по време на извънредното заседание на Съдийската колегия на ВСС. Той е бил сигнализиран за това от съдии. Калпакчиев не съобщи за кои съдилища става дума и кои са кандидатите, чиито имена са в листчетата.

Скандалът започна по време на обсъждането дали да се изпълни искането на Българския институт за правни инициативи за проверка на системата за електронно гласуване на магистратите. Целта е да се опровергаят съмненията, че вотът може да се манипулира. Калпакчиев подкрепя тази проверка, а Галя Георгиева го обвини, че се правят недопустими внушения за манипулация на изборите.

Пламен Узунов, настоящищ секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция, също си е правил шеги с нацистки привкус. От “Господари на ефира” публикуваха негови снимки с характерните мустаци на Алдолф Хитлер и вдигната ръка за поздрав „Хайл Хитлер”. На една от снимките нацисткият поздрав е заменен от знака за хеви метъл.

Сайтът на президентството публукува стенограмата от Консултативния съвет по национална сигурност от 29 юни 2014 г.

Събитието се случва девет дни след поставянето на КТБ под особен надзор и два дни след като от ПИБ за 24 часа бяха изтеглени над 800 млн. лв. от банката. На заседанието политици и банкери обсъждат как да предотвратят паника в цялата банкова система. Съдът принуди президентството на публикува стенограмата.

Цалата стенограма може да видите тук. Вижте акцентите от нея тук.

Близката до Пеевски „Хидрострой“ и Москва са платили „безплатния“ концерт на „Любе“ във Варна. Часове преди „безплатния“ концерт на руската група „Любе“ във Варна се оказа, че неговият съорганизатор – община Варна, не разполага с никаква информация за това кой е поел основните разходи за него и кой е привлякъл компанията „Хидрострой“, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, като един от основните спонсори на събитието, съобщи „Дневник“. Това стана известно от съдържанието на официалния плакат за концерта. Върху него освен името на компанията, известна като най-успешния кандидат за изпълнение на обществени поръчки във Варна през последните 15 години, е и това на „СОК Камчия“ ЕАД. То е собственост на правителството на Москва и е управлявано от бившия секретар на Димитровския комунистическия младежки съюз у нас (до 1989 г.) Станка Шопова. Третият упоменат спонсор е хотел – казино „Интернационал“ в курорта „Златни пясъци“.

Директорът на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ Антони Стоянов е сред 50-те лауреати на наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2017 г.

Лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония през есента в София, организирана от Информационното бюро на ЕП. Те ще участват също така и в общоевропейската церемония, посветена на Гражданската награда на Европейския парламент, която ще се проведе в Брюксел на 11 октомври 2017 г.

18 чуждестранни посланици в София на страни от всички континенти подкрепиха предстоящия в събота „София прайд“.

“Бихме искали да изкажем подкрепата си на всички участници в тазгодишния „София прайд“ на 10 юни 2017 г. Насърчаването на равното третиране на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните (ЛГБТИ) хора е важен аспект на толерантното и уважаващо гражданско общество, се казва в изявлението, публикувано на страницата на американското посолство.”

На първото участие на Бойко Борисов в парламентарен контрол Елена Йончева попита Борисов защо не е огласил срещата си с президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани и дали му е обещал военна помощ или подкрепа за референдума за независимост, който Барзани инициира.

В отговор на Йончева премиерът обясни, че срещата с Барзани не била предварително обявена от съображения за сигурност.

„Знаете, че основните армии, които се бият срещу „Ислямска държава“, са те. Нали така? И тука спирам. Надали е най-доброто да правим манифестации и посрещане на фронтови армии“, каза Борисов.

Визитата се е състояла в края на май и за нея се разбра от кюрдските медии.

Бизнесменът Марио Николов бе оправдан по т.нар. афера „САПАРД“ – за източването на 7,5 млн. евро от европейската предприсъединителна програма. Заедно с Николов са оправдани и другите седем подсъдими по това дело, сред които е и съпругата му Марияна.

Специализираната прокуратура протестира решението пред втората инстанция, съобщи „Правен свят“.

Делото за източването на средствата започна преди девет години. По същото време се водеше и дело срещу арестувани в Германия двама бизнесмени за същата афера. Тя бяха осъдени още през 2008 г.

38-годишен военен почина, а други двама са ранени, след като хеликоптер „Пантер“ на българските въоръжени сили падна в Черно море.

Инцидентът е станал по време на тактическото учение „Черно море – 2017“.

Британският премиер Тереза Мей ще се опита да сформира правителство, след като партията ѝ загуби мнозинството си след изборите в страната. Водещи лица в партията като Борис Джонсън отказват за момента да я подкрепят.

Не е ясно дали Мей ще успее да издържи първия вот на доверие към правителството, който ще дойде при гласуването на тронното слово (т.е. програмата за управление) в камарата на общините.

Тя има обещанието на ирландските консерватори, че ще подкрепят нейната партия в управлението, с което те би трябвало да имат 329 депутати, или мнозинство от седем.

Седемте депутати на Ирландската сепаратистка партия Шин Фейн, които бяха избрани, навярно няма да положат клетва за вярност към кралицата (тъй като са републиканци и целта им е обединение с Ейре), с което мнозинството в парламента от 326 ще се смъкне на 322 гласа.

Окончателно се очаква консерваторите да вземат 319 места, Лейбър – 261, Шотландската национална партия – 35, либералдемократите – 12, ирландските консерватори DUP – 10, ирландските сепаратисти Шин Фейн – 7, уелските сепаратисти – 4, Зелените – 1, и нула места за основния двигател на Brexit референдума UKIP.

„Ислямска държава“ заплаши с терористични атаки и Саудитска Арабия, след като екстремистката групировка пое отговорност за двете нападения в Техеран в сряда, при които загинаха 17 души, съобщи Ройтерс, цитирайки мониторинговата интернет група „Сайт интелиджънс“.

Във видеоклип, който изглежда, че е записан преди атаките в иранската столица, се виждат петима маскирани джихадисти, които заплашват шиитите в Иран, както и правителството на Саудитска Арабия, като казват, че и техният ред „ще дойде“.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, Mediapool и BBC. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.