Вечерен бюлетин – 13 февруари 2017 г.

Вечерен бюлетин – 13 февруари 2017 г.

SHARE

България ще загуби пари по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, дори и нередностите, констатирани от Европейската комисия, да бъдат отстранени. Към момента от Министерството на образованието и науката, където се намира Управляващият орган на програмата, не могат да прогнозират в какъв размер ще са загубите, тъй като одитният доклад още не е пристигнал. „В писмо, което получихме миналата седмица, като основен проблем ЕК посочва липсата на ясно разделени организационни и контролни функции между звеното, което отпуска средства по програмата; звената, които получават пари по проекти, и звеното, което проверява изпълнението на проектите“, обясни проф. Николай Денков. „От 5 юли 2016 г. Меглена Кунева изземва функциите на ръководител на Управляващия орган от Иван Модев. Към този момент е приключил националният одит, който констатира разделението на министър от Управляващия орган, т.е. той е положителен, тъй като има разделение на властите. След това Кунева влиза в противоречие с европейския регламент и в следващите почти четири месеца – до 24 октомври м.г., тя по същество съвместява функции, като това съвместяване по същество не е позволено от регламента.“ Това означава, че ЕК няма да изплати средства по тези програми, докато не се гарантира разделението на Управляващия орган и министерството, а после ще последват финансови корекции на отпуснатите средства. По думите на Малина Крумова екипът на предишния вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев многократно е предупреждавал Кунева за нарушението на регламентите, което прави. Според Меглена Кунева спрени пари няма и ако се изпълнят препоръките на ЕК, нямало да има. Днес тя обяви, че няма да се кандидатира за депутат.

Пореден случай на протест срещу заселването на бежанци от Сирия. Жителите на Елин Пелин отказват да приемат сирийско семейство с хуманитарен статут от Държавната агенция за бежанците да се засели в общината. Кметът на Елин Пелин е солидарен с хората и заяви, че: „Те трябва да намерят друго място, където да живеят. Не смятам да допусна който и да е да нарушава спокойствието и мира на моите съграждани“. Вече два месеца той отказва да издаде ЕГН и документи за самоличност на сирийското семейство, въпреки че е длъжен да го направи.

Европейската комисия оповести прогнозата си за икономическо развитие. През 2016, 2017 и 2018 г. се очаква икономиките на всички страни от ЕС да нараснат. Според доклада за България през 2017 г. се очаква инфлацията в страната да се завърне след дългия период на дефлация от 2013 г. насам. През следващите години се очаква безработицата плавно да се свива.

Тунел „Ечемишка“, който беше затворен заради инцидент, вече работи. Огнян Герджиков обяви, че за 5 дни била свършена повече работа, отколкото за 5 години, и обеща да покани всички строители, които работели по ремонта, в Министерския съвет, за да им благодари лично.

Още три жалби до Върховния административен съд са подадени срещу регистрацията на коалиция „Движение Да, България“. В жалба, подадена от името на „Таймс медия“ ООД, се твърди, че подписката за събиране на подкрепа за регистриране на коалицията е опорочена, защото в „съответните документи и протоколи“ при събирането на подписката е съществувало името само на „един политически субект – ПП „Зелените“, и не се е споменавала втората партия ДЕОС. Останалите две жалби са подписани от Цветан Петков Петков и Яне Георгиев Янев и аргументите им са подобни. Те са внесени на 11 февруари, в последния възможен ден за обжалване решението на ЦИК.

Апелативният специализиран наказателен съд пусна от ареста Ценко Чоков. Съдът промени мярката му „задържане под стража“ в „парична гаранция“. Така известният кмет на с. Галиче, който беше обвинен в участие в престъпна група, вече е на свобода.

Протестите в Румъния продължават. Десетки хиляди румънци отново излязоха на протест срещу правителството с настояване кабинетът да подаде оставка. Правителството оттегли постановлението за декриминализиране на някои видове корупция, взривило протеста, а министърът на правосъдието подаде оставка, но хората настояват за оставка на цялото правителство.