Вечерен бюлетин – 9 май 2018 г.

SHARE

 

Продължава издирването на алпиниста Боян Петров в подножието на хималайския връх Шиша Пангма.

Спасителният екип от шестима души – шерпи и спасители, който и тази сутрин тръгна да търси алпиниста Боян Петров, се е върнал, без да достигне дори лагер 1 заради лошото време. Това съобщи пред „Дневник“ Деян Петков от екипа на алпиниста в София.

„Да си жената на Боян Петров винаги е било чест и наказание едновременно. Последните дни прекарах в безсъние и не защото тихо се надявам, а защото не спирам да действам. Задействани са всички институции. Външно министерство са денонощно на разположение, непрекъснато обменяме информация с министър Захариева и зам.-министър Георгиев, които съдействат за вдигане на хеликоптер от непалска страна към Тибет. Подкрепата на премиера Б. Борисов. От тибетска страна момчетата от експедицията вече са по склоновете на Шиша Пангма… днес са се включили спасители от Китай. Ще насочим сателит за сателитна снимка на склона… имам цялата подкрепа на света Алпийската застрахователна компания в Австрия, където е застрахован Боян, също следи нещата.
В един свят, пълен с възможности, не ми казвайте, че нещо е невъзможно!“ написа във фейсбук съпругата на Боян Радосвета Ненова.

„Не знам доколко е подходящо, но ето че го направих. Сметка за спасителната акция на Боян. След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, но след време не ми върши работа, аз имам само СЕГА.

Мога да посоча Paypal, ако е по-удобно desertrose_lili@yahoo.com
Радослава Георгиева Ненова
BG32 UNCR 7000 1523 2695 49
UniCredit Bulbank UNCRBGSF

ЕС  и Иран потвърдиха намерението си да запазят ядрената сделка въпреки оттеглянето на САЩ

От Брюксел, Лондон, Париж и Берлин обещаха да запазят иранската ядрена сделка въпреки обявеното снощи решение на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от нея и да възстанови санкциите за Техеран.

Междувременно Израел започна военни операции в Сирия срещу иранските части в страната.

Делото КТБ започна по същество с „тържествено“ четене на 5000 страници обвинителен акт

В сряда бе първото заседание по същество по делото КТБ, което започна с четене на заключителната част от обвинителния акт, която е дълга… 5000 страници и очевидно ще отнеме дни.

Тук се случи и култовата размяна на реплики, след като съдията реши, че това е един от най-тържествените моменти на заседанието.

Съдът: Като искате да се чете обвинителният акт, станете прави. Това е една от най-тържествените части от процеса.

Прокурор Гешев: Това е формално изискване на закона. По абсолютно всички друго дела обвинителният акт не се чете, а само в протокола се записва, че е прочетен.

Размяната на реплики предаде Росен Босев от „Капитал“. 

Северна Корея освободи трима американски затворници – това се случи след втората визита на държавния секретар Помпео в Пхенян. Тръмп също така съобщи, че има насрочена дата и място за срещата му с Ким Чен Ун, но не уточни кога и къде.

NASA и UBER искат да създадат „летящи коли“

UBER подписа споразумение с NASA за разработка на летящи превозни средства за „градска въздушна мобилност“, включително дронове за доставка на стоки, съобщи НАСА, като целта е да се разработи сигурна и ефикасна система за бъдещия транспорт в гъсто населени райони.

САЩ санкционираха няколко военни структури на Русия. Държавният департамент на САЩ обяви, че налага санкции на редица руски военни структури. Сред тях са конструкторско бюро, институт на Министерството на отбраната и учебен център край Санкт Петербург.

Документът вече е във Федералния регистър на САЩ, но официално ще бъде публикуван с дата 10 май. В него се казва, че мерките се налагат във връзка с нарушаване правилата за неразпространение на оръжия за масово унищожение.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.