SHARE

Турция обвини България, че ограничава политическите права на малцинствата. „Призоваваме Република България да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и по същина противоречат на основаващата се на правила европейска система“, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу. От турското външно министерство посочиха, че ограничаването на броя на избирателните секции до 35 лишава гражданите, живеещи в Турция, от използване на правото им на глас, което е „едно от най-основните политически права“. Мюфтюоглу заяви още, че Турция не се меси във вътрешните дела на която и да било държава. Думите му са в отговор на реакцията на българското външно министерство, което извика посланика на Турция Сюлейман Гьокче по повод агитацията на турски министър изселниците от България да гласуват за партията на Лютви Местан. Ограничаването на броя на избирателните секции беше прието с промените в Изборния кодекс миналата година, но тогава Турция не реагира.

Лидерите на страните от Европейския съюз се събраха днес на редовната си двудневна среща. Държавните ръководители трябва да изберат председател на Европейския съвет. Основното препятствие пред досегашния председател Доналд Туск да бъде преизбран е собствената му страна Полша, която отказа да го подкрепи. Срещата на лидерите е съдбовна за бъдещето на ЕС, които трябва да обсъдят бъдещите политики на съюза и да дебатират по въпроса за бъдещето на ЕС. От една страна, лидерите на най-големите икономически сили се обединяват в група, готова да продължи с „Европа на скорости“, от друга, са позициите на Източна Европа, включително на България, че това създава ядро и периферия на Европа и разделение, в което те изглеждат като втора категория държави. При пристигането си за срещата в Брюксел българският президент Румен Радев заяви:“Наице е тенденция ЕС от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък“.

Прокуратурата няма да разследва сигнала на бившия главен секретар на МВР Георги Костов срещу служебния вътрешен министър Пламен Узунов за оказване на натиск. Като мотив от прокуратурата изтъкват липса на извършено престъпление от общ характер. „Не са осъществени от субективна и обективна страна и признаците на престъплението по чл. 172 от Наказателния кодекс, а именно „който съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност, раса, религия, социален произход и други“, съобщават от прокуратурата.

Председателят на „Да, България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов се обърна към лидерите на БСП и ГЕРБ Корнелия Нинова и Бойко Борисов, казвайки, че благодарение на тях България е „най-бедната и корумпирана, най-незащитената страна в Европа“. Той ги обвини, че заради техните заигравки България рискува членството си в НАТО. „Заигравките на всеки един от двама ви де факто изваждат България от НАТО и общата европейска външна политика. Не можем да очакваме, че ще се борите трансформацията му да съответства максимално на българския национален интерес. Говорите за промяна и реформи, но единственото, за което някога сте работили, е укрепването на мафиотския модел в страната ни. Вие сте вградени в темелите му като моми в мост. И неговото разрушаване може да означава единствено вашия край“, се казва в писмото на Христо Иванов до лидерите на БСП и ГЕРБ. По-рано днес в гостуване в Нова телевизия Христо Иванов обвини политиците във връзки с главния прокурор. „За да се случи съдебната реформа, са необходими политици, които не се страхуват да задават въпроси на главния прокурор. Ако цялата политическа класа не започне да се страхува, че ще влезе в затвора, значи няма никакви промени.“

На протест пред президентството се събраха пенсионери. Те настояха за минимална пенсия от 350 лв., а в следващите години тя да нарасне до 500 лв. Те ще внесат исканията си в МС и настояват президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност, където да бъде обсъдено положението на пенсионерите в България.

Китайската корпорация за железопътен подвижен състав China Railway Rolling Stock Corporation е изпратила писмо с официално инвестиционно намерение спрямо „Холдинг БДЖ“ до транспортния министър Христо Алексиев, съобщиха от министерството. Инвестиционното предложение включва три основни точки според информацията на министерството. Първото е рефинансиране на старите задължения на „Холдинг БДЖ“ ЕАД в размер на 130 млн. евро и финансиране на доставка на нови електрически и дизелови мотрисни влакове в размер на 170 млн. евро. Предлага се още доставка на нови влакове, които да отговарят на европейските стандарти и българските изисквания за сертификация.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган замина на посещение в Русия. Той ще се срещне с руския президент Владимир Путин  и ще участва в заседание на руско-турския съвет за сътрудничество на високо равнище. Те ще обсъдят сирийския проблем и съвместната борба срещу „Ислямска държава“. Очаква се Ердоган да предложи ограниченията за внасяне на турски стоки в Русия да отпаднат.