SHARE

Путин иска да разшири евразийското партньорство с някои държави от ЕС.

Междувременно в “някоя държава от ЕС” данъкоплатците ще продължават да осигуряват охрана на Пеевски и Доган, а 43% от българите смятат, че изнасилването е оправдано при някои обстоятелства.

БСП обяви, че правителството в оставка не трябва  да излъчва следващ еврокомисар, а това трябвало да направи служебно правителство, назначено от следващия президент Румен Радев. От своя страна патриотите обявиха, че изборът трябва да бъде направен до края на декември, а от АБВ поискаха това да стане възможно най-бързо.

Позицията в Европейската комисия ще се освободи до края на годината, когато Кристалина Георгиева ще се оттегли като неин зам.-председател, за да заеме ръководен пост в Световната банка. От комисията обявиха, че няма точен срок, в който България да излъчи еврокомисар, а Бойко Борисов засега не е коментирал конкретни имена, но обяви, че се надява на ресор екология или регионално развитие.

Оказа се, че призивите на подкрепения от БСП следващ президент Румен Радев за съдебна реформа не се споделят от столетницата. В интервю за bTV лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че БСП имат “различна представа за това как трябва да се случат нещата в тази реформа”.

По време на кампанията никой не намери за нужно да уточни това. Особено след като в последния дебат преди балотажа Радев заяви, че ще отиде първо в Румъния, за да се запознае с тяхната антикорупционна дирекция и ще се бори за намаляване на политическото влияние във Висшия съдебен съвет. Но Радев още на следващия ден след дебата заяви, че по отношение на съдебната система първо ще пита главния прокурор, защото “неговото мнение е определящо”.

В днешното си интервю Нинова също така заяви, че не е вярно, че е съгласувала издигането на Румен Радев с шефа на Института за стратегически изследвания към президента на Русия Леонид Решетников.

„Изобщо, като правят компромати, поне да ги изпипват като хората, датите да си сверяват. Ген. Радев не е съгласуван с никого и ще бъде достоен държавен глава“, заяви Нинова, като от думите й излиза, че Решетников е автор на компроматите срещу нея и следващия президент, защото той лично заяви в руско предаване, че са обсъждали кандидатурата на Радев.

Днес в парламента имаше остра размяна на реплики по повод средства за 2017 г. за ДАНС, Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР) и Националната служба за охрана (НСО). Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев поиска да бъдат намалени парите за старите силови агенции с 5.884 милиона лева, защото “грубо това са парите, които се дават за охраната на Пеевски и Доган”.

Любимият на всички от протестите през 2013 г. финансов министър от кабинета на Орешарски и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов отвърна на Андреев, че е трябвало тези предложения да се направят навреме. „Вие сте от управляващите, защо не предложихте промяната, когато му беше времето при подготовката на бюджета, а не да давате акъл сега кой и защо да се охранява”, попита той.

В крайна сметка депутатите не приеха предложенията на Андреев и Делян Пеевски и Ахмед Доган ще продължават да се ползват от охраната си.

Междувременно парламентът запази и годишните субсидии за партиите на нивото им от тази година от 11 лв. на получен глас. Сумата беше намалена с 1 лв. миналата година от 12 лв.

Почти половината българи – 43% – смятат, че сексуалнен акт без съгласието на отсрещната страна е оправдан при някои обстоятелства, според проучване на “Евробарометър”. Толкова българи са отговорили положително на някоя от следните хипотези: ако отсрещната страна е под влиянието на алкохол или наркотици, ако е била облечена провокативно, не е дала ясен отказ или не се е противопоставила физически.

Общо за Европа този процент е значително по-нисък  – 27%, но страната ни е изпреварена  от Румъния – 55%, и Унгария – 47%.

Украйна започна ракетни учения в Черно море, намиращи се в близост до западната граница на Крим, предава Би Би Си.

Москва обяви ученията за провокация, но по-късно днес украинската армия премести локацията за провеждане на учения, за да успокои руската страна. Ученията на Киев са съобразени с международното право и Русия е получила навременно предупреждение, предава Би Би Си.

Междувременно в годишното си обръщение към Федералния съвет на Русия Владимир Путин обяви, че “не търси конфликт” с нито една нация и Русия се “нуждае от приятели”. В контекст той заяви, че е готов да работи със следващата американска администрация на Тръмп в борбата с тероризма. Той също така заяви, че се опитва да разшири евразийското партньорство с “някой държави – членки на ЕС”. 

“Сериозен интерес представлява и руската идея за създаване на многопластов интеграционен модел в Евразия – на базата на общо евразийско партньорство. Вече започнахме обсъжданията по същество на различни международни и регионални нива. Убеден съм, че такъв разговор е възможен и с държавите от Европейския съюз, в които днес се надига желанието за самостоятелен, суверенен, политически и икономически курс. Виждаме това и по изборните резултати.”

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Би Би Си, “Дневник” и “Медиапул”.

SHARE