SHARE

Централната избирателна комисия “взима решения без критерии, създава съмнения за корупция и позволява политическа разправа с немълчаливи медии”. Това заявяват от „Клуб Z“, които призовават ЦИК да бъде закрита.

Поводът е, че без никакъв дебат комисията отказва рекламен договор на „Клуб Z“, при положение че медията твърди, че е изпълнила изискванията на Изборния кодекс.

“Това не е история за пари. От отхвърления договор „Клуб Z“ щеше да получи 600 лв., което е много далеч от необходимите разходи, за да четете всеки ден актуални новини и коментари. По-важният въпрос е, че един държавен орган взима решения без критерии, без мотиви, проявява своеволие, създава корупционни съмнения и позволява политическа разправа с немълчаливи медии. А все пак от ЦИК очакваме да гарантира честни избори, нали?“, пишат от изданието.

Президентът Росен Плевнелиев призова за „откритост и публичност“ при сделката за нови изтребители за над 1.5 млрд. лева, която е част от  модернизацията на Българската армия.

Военният министър Николай Ненчев иска сделката да бъде сключена до края на годината, като управляващи и опозиция взаимно се обвиняват, че параметрите по сделката – изменени и от правителството на Борисов и от това на Орешарски – се нагаждат към различни производители.

Също така държавният глава коментира слуховете, че той ще бъде издигнат за следващ еврокомисар, след като стана ясно, че Кристалина Георгиева ще напусне Европейската комисия за висок пост в Световната банка.

“Не се боря за заплата и за постове, но ако мога да бъда полезен на България и на обединена Европа по всеки смислен начин, ще го направя.” В края на миналата седмица премиерът Борисов заяви, че “Плевнелиев не е сред вариантите, защото трябва да остане на президентското място до края на януари”. Кристалина Георгиева все още не е обявила точна дата за своето оттегляне, но се очаква това да стане в края на декември, тъй като тя ще встъпи на работа в Световната банка от 2 януари 2017 г.

Днес също така стана ясно, че роднините на предадените на режима на Ердоган турски граждани ще съдят България в Европейския съд по правата на човека. Преди две седмици българските власти предадоха на Анкара седем души, които турските власти преследват по подозрение, че са гюленисти. Българското правителство отрече предадените турски граждани да са поискали закрила, но техните близки твърдят обратното.

Друга новина от деня е, че край Първомай са заловени над 13,8 млн. евро фалшиви банкноти при акция на прокуратурата, МВР и ДАНС. Отделно органите на реда са открили други ненарязани 12 милиона евро във водите на язовир „Мечка“, като фалшивите банкноти са били потопени във вода, за да се създате ефект на състаряване. До момента властите са задържали трима души по случая.

И ако всичко дотук подтиква желанието ви за имиграция, то днес канадското правителство даде по-конкретни дати за отпадането на визите. Канадският министър на имиграцията Джон Макколъм обяви, че всички визи за българи и румънци ще отпаднат до 1 декември 2017 г. Частичната отмяна ще бъде приложена от 1 май 2017 г. за румънски и български граждани, които имат временна канадска виза от последните 10 години или в момента имат валидна неимигрантска виза за САЩ.

Но ако се преместите в Канада, може новата ви южна съседка да има за президент Доналд Тръмп. В продължение на седмици Хилъри Клинтън водеше убедително срещу републиканския кандидат Доналд Тръмп, като някои агенции й даваха преднина от над 10%, но миналия петък надпреварата получи неочакват обрат.

Без никаква яснота по казуса и в нарушение на етични правила за 60 дни мълчание на службите преди вота директорът на ФБР Джеймс Коуми (издигнат по времето на републиканския президент Буш-младши) обяви, че подновява разследването за имейлите на Хилъри Клинтън. ФБР е разкрило нови писма от компютъра до неин колега по съвсем различен казус. Без да знае какво е тяхното съдържание, директорът на ФБР реши да създаде хаос в политическите среди 11 дни преди изборите, като заяви, че в новооткритите имейли може да има и уличаваща Клинтън информация.

Това скорострелно стопи преднината на Клинтън, като дори социологическо проучване на ABC след скандала дава един пункт преднина на Тръмп. Изборите в САЩ се определят от електоралния колеж, а не от популярния вот, където все още Клинтън води, но шансовете на Тръмп се увеличават.

Друга международна новина е, че иракските сили са успели в последните часове да навлязат в контролирания от ДАЕШ гр. Мосул. Би Би Си предава, че специални отряди са успели да превземат централата на телевизия Kukjali, но войските посрещат свирепа съпротива от терористичната организация. Битката за Мосул е ключова за изкореняването на ДАЕШ от Ирак и според иракското правителство до момента кампанията напредва по-бързо от очакването.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Клуб Z“, „Медиапул“, „Дневник“ и Би Би Си.