SHARE

Камион се вряза в множество хора на коледен базар в Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел потвърди, че става въпрос за терористичен акт. Загиналите до момента са 12, около 50 са ранените, някои от тях в критично състояние. До момента се знае, че атаката е извършена с камион, собственост на полска фирма. Властите задържаха предполагаемия терорист, за когото се твърди, че е от пакистански произход. В камиона е открит мъртъв втори пътник, от полски произход. Вътрешният министър Де Мезиер каза още, че задържаният е от Пакистан, пристигнал е в Германия на 31 декември 2015 г. Според вестник „Ди Велт“ задържаният не е реалният извършител. Изданието твърди, че истинският атентатор е още на свобода и е въоръжен. Изданието се позовава на свои източници в полицията. Засега никой не е поел отговорност за атентата.

У нас столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска засилено полицейско присъствие на местата, където се очаква струпване на хора заради празниците, както и на местата, където се събират мигранти. „Настоявам за засилено полицейско присъствие в районите с бежански центрове и места, където се събират младежи от афганистански и пакистански произход“, уточни Фандъкова. Макар да няма конкретна заплаха за страната, от полицията обявиха, че ще засилят присъствието си на обществени места, гари, автогари, летища.

В Народното събрание депутатите осъдиха атаките в Берлин и Цюрих, както и убийството на руския посланик Андрей Карлов, който беше застрелян вчера в Турция. Атаките бяха определени като „недопустими варварски посегателства срещу живота на невинни хора, срещу ценностите и свободата”. С минута мълчание депутатите почетоха паметта на жертвите в Берлин, руския посланик, както и на първия омбудсан на страната Гиньо Ганев, който почина преди два дни на 88-годишна възраст.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ  Цветан Цветанов обяви, че няма да има нов кабинет, сформиран в рамките на този парламент. „Не сме в състояние да постигнем съгласие за съставяне на кабинет в рамките на 43-ото Народно събрание”, заяви Цветанов след продължилите два часа разговори с представители на Реформаторския блок. “В рамките на 4-5 дни водихме много интензивни разговори, за да намерим пресечните точки и да съставим правителство в рамките на 43-ия парламент с мандата на Реформаторския блок. Мога да кажа, че има определени различия, по които не можем да стигнем до консенсус”, каза още той. Найден Зеленогорски от РБ заяви, че се надява в следващия парламент двете партии и патриотите да намерят допирни точки, за да продължат с реформите. Валери Симеонов от Патриотичния фронт също каза, че са положени максимални усилия, но нагласите били за предсрочни избори. Очаква се в сряда реформаторите да върнат мандата на президента Росен Плевнелиев, след което се очаква той да назначи служебен кабинет до предсрочните избори. Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Плевнелиев да състави бързо служебен кабинет и обяви, че в БСП искат датата на предсрочните избори да бъде 26 март 2017 година, тя обаче трябва да бъде определена от новоизбрания президент Румен Радев след встъпването му в длъжност.

Последната и най-опасна заради изтичането на газ от дерайлиралите цистерни в Хитрино днес беше изведена от селото. Очаква се хората да могат да започнат да се връщат по домовете си поетапно от днес.