SHARE

ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента своя проект за изменения в Изборния кодекс. Той предвижда гласовете от чужбина да се броят към избирателния район по постоянния адрес в България на гласоподавателя и освен това българите в чужбина да гласуват машинно, а в машините да се заложат 240 листи за всеки едномандатен избирателен район. Районите да  бъдат 240, а на втори тур да отиват двамата събрали най-много гласове. Ако избран депутат бъде назначен за министър, неговото място в парламента да остава празно, предлагат вносителите. От партията не предлагат модел на райониране, защото това трябвало да се направи от експерти и да бъде въведено с указ на новия президент Румен Радев. „Ние следва да се въздържим да предложим модел на райониране, защото това би означавало да носим неоснователно обвинение, че сме направили нещо съобразно нашия интерес“, каза Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е един от вносителите на проекта.

Депутатите приеха на второ четене изменения в Гражданския процесуалния кодекс, с които забраниха потребителските спорове да се решават от арбитражни съдилища. Проектът беше на омбудсмана Мая Манолова, която предложи промените, а те бяха внесени от ГЕРБ. “От следващата седмица след обнародването на промените всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето”, заяви Мая Манолова след приемането на измененията и допълни, че: “Текстовете, които бяха приети, повеляват по всички висящи производства да има незабавно прекратяване, тъй като тяхното разглеждане от частни арбитражни съдилища е недопустимо”.

Депутатите приеха на второ четене и промени в Кодекса за застраховането. Според измененията водачите на мотоциклети, мотопеди, къмпинг автомобили, къмпинг ремаркета и други сезонни превозни средства, които сега трябва да сключват годишна гражданска застраховка, ще могат да сключват застраховка „Гражданска отговорност“ за по-малко от 12 месеца, но за не по-малко от 30 дни.

ВСС се събра на първото си заседание за 2017 година, но заседанието беше прекратено преждевременно, след като част от заседателите напуснаха залата в знак на протест и кворумът се разпадна. Повод за това стана обсъждането колко и кои членове на ВСС да влязат в работна група за обсъждане доклада на европейските прокурори.

Пътната обстановка в страната продължава да е тежка. Усложнена е обстановката на Дунав мост до Русе, където се образува колона от автомобили. Хаос имаше и при железопътния транспорт,  влаковете се движеха със закъснение, а много бяха отложени. Ваканцията продължава в седем училища в София и в 10 областни града.

Документите на партия „Да, България“ ще бъдат внесени в петък за регистрация в съда. Партията вече е избрала и Изпълнителен съвет от 14 души, а заявилите желание за членство са 2900.

Френски съд нареди днес освобождаването на бившия косовски премиер Рамуш Харадинай. Той ще трябва да остане в страната, докато властите чакат да получат от Сърбия искане за екстрадицията му.

SHARE