SHARE

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прие и върна връчения му днес мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Борисов потвърди, че ГЕРБ няма да подкрепи правителство с мандат на Патриотичния фронт. „Така, както тогава патриотите казаха: „Ние ще подкрепим създаваме на правителство, но по никакъв начин няма да участваме във властта, ще подкрепяме само това, което има в нашата програма“. Това ние им го дължим. Само че какво се оказа – всичко, което те искаха, в програмата на ГЕРБ е записано по друг начин – например повишението на пенсиите.“ Борисов обясни, че според него нищо лошо ням да се случи, ако се отиде на предсрочни избори: „Вече има бюджет държавата. Ако г-н Радев с г-н Плевнелиев успеят да се договорят за служебен кабинет, който да направи изборите, както и да изкара до изборите, нищо лошо не се е случило. Разбира се, че предсрочни избори при тази ситуация са най-демократичното нещо, което може да се случи, и в зависимост от резултата да ни подредят по друг начин. Народът ще го каже“. Според него политиците трябва да упраляват само ако са спечелили избори и той е готов да го направи отново, ако хората му гласували доверие. Борисов коментира и темата за скъпите джипове на горските стопанства, които се оказаха при НСО. Бившият премиер разказа, че с такъв джип е возил Дейвид Камерън и Виктор Орбан и заяви, че благодарение на „това возене“ сме получили 47 нови джипове „Рейндж Роувър“. „И вие ми се огледахте, че когато съм ходил по нощите в Харманли, съм се возил в тоя джип. Обещавам, когато следващия път стана премиер, ще поръчам в Русия една „Лада Нива“ да я бронират, защото аз имам няколко смъртни присъди от международни босове, които съм залавял и екстрадирал. А вие искате да ме изкарате като пушечно месо в небронирана кола. Добре, ще поема и този риск за себе си, но ще бронирам една лада и ще се возя с нея…  Ще се возя на лада, обещавам, нива, бронирана, в Москва, ще говоря с президента Путин, няма да ми откаже да ми я бронира, за да сте доволни и да бъдем унизени така, както трябва“, завърши Борисов. В крайна сметка днес Борисов е наредил на началника на Националната служба за охрана ген. Ангел Антонов джиповете, предоставени на НСО, да бъдат върнати на държавните горски предприятия.

В парламента стана ясно, че партиите не желаят да променят изборните правила в този парламент и предстоящите предсрочни избори най-вероятно ще се проведат по сега действащия закон. Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че партията му подкрепя да бъдат приети въпросите от референдума за смяната на избирателната система, но засега ГЕРБ били единствени. Той каза още, че ГЕРБ има готовност да внесе предложение за законови промени, които да премахнат целия режим по отношение на субсидирането. Това обаче не можело да стане при приемането на бюджета, тъй като трябват промени в няколко други закона. Валери Симеонов от Патриотичния фронт заяви, че хората не знаели за какво гласуват на референдума. „Не трябва да се върви по популистката плоскост, на която се подхлъзна целият български народ с така наречения референдум, истината е, че огромната част от тези два милиона и нещо, които гласуваха, не знаеха за какво гласуват.” От БСП също заявиха, че този парламент бил изчерпан и не трябва точно той да променя правилата. От ДПС също се обявиха против „бързи промени на коляно“.

Корнелия Нинова нарече руският генерал Леонид Решетников „компроментиран руснак и лъжец“. Повод за думите й станаха въпросите на Цвета Караянчева от ГЕРБ за това обсъждала ли е Нинова с Решетников кандидатурата на Румен Радев за президент. “Няма повече да коментирам лъжите и твърденията на компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси. Още повече днес, когато разбрах, че една партия, командвана от Турция и от Ердоган, иска специална анкетна комисия в парламента заедно с ГЕРБ по този случай. Някакъв компрометиран о.з. генерал, който е изгонен за корупция от Кремъл, в договор с ДОСТ и ГЕРБ да ми искат обяснение – няма да стане.” Леонид Решетников е директор на Руския институт за аналитични изследвания, който обслужва президентството и външното министерство. Назначен е с указ на президента Владимир Путин, а мандатът му изтича на 4 януари 2017 г. Пред руската телевизия „Царьград“ и пред Георги Коритаров Решетников каза, че лидерът на БСП Корнелия Нинова го е информирала през август, че ген. Румен Радев ще е кандидатът на левицата за президент. Макар в началото Нинова да отричаше, че изобщо е виждала генерала, вчера тя поясни, че всъщност са се срещали случайно, с други хора и не обсъждали Румен Радев, а други въпроси.

Румяна Ченалова се изправя пред съда по две обвинения – за престъпление по служба и за документно престъпление. По-рано днес Ченалова заяви пред „Медиапул“, че министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова е поискала да бъде прекратено дело срещу нея в навечерието на парламентарните избори през 2014 г. Ченалова заявява, че сега разкрива това, защото е била лично засегната от фраза, използвана от министър Павлова в телевизионно интервю, става въпрос за израза “една жена каза“, който според Ченалова олекотява думите й. Според нея е недостойно от страна на Павлова. „Смятам, че е недостойно поведение от човек, който лично се е ползвал от контактите си в съдебната власт”, казва Ченалова.

Началникът на отбраната генерал Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от длъжност поради навършване на години за пенсиониране. Според министъра на отбраната Николай Ненчев това е „морален акт“, с който генерал Попов иска да даде възможност на новоизбрания президент да избере сам екипа си.

Франсоа Оланд обяви, че няма да се кандидатира на предстоящите президентски избори във Франция. Рейтингът на Оланд е безпрецедентно нисък, така най-вероятно на избори ще се състезават десни кандидати.

Според Европол „Ислямска държава“ планира атаки в Европа. Според анализатори най-вероятната мишена е Франция.