SHARE

Изтичането на записите на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, нейната колежка Румяна Ченалова и Момчил Мондешки, известни като „Яневагейт“, отново предизвикаха скандал без последствия. Този път в центъра застана третият и малко известен участник от записите – адвокат  Момчил Мондешки. Той даде интервю за „Труд“, в което заявява, че записите са били направени нарочно, в студио. Внезапните му обяснения съвпадат и с новата версия на премиера Бойко Борисов за „Яневагейт“, пише „Дневник“. В началото на миналата седмица той отново избегна да коментира темата по същество, като каза, че записите са правени като сериал – „имат студио, в което се събират и снимат разговорите, и ги пускат“ и не трябва да бъдат проверявани, защото са „врачки и махленски клюки“. Мондешки, който е осъждан и с когото Висшият съдебен съвет не успя да се свърже при проверката в началото на тази година, казва, че Румяна Ченалова е предложила да бъдат направени записите „като гаранция, че ако проблемите им продължат, записите могат да послужат, да се използват“. „Целта беше записите да им помогнат да се оправят с проблемите си, а след като бяха освободени като съдии, вече не знам. Не си задавах тогава въпроса как ще бъдат използвани“, обяснява Мондешки. Според адвоката е сигурно, че записите са направени с диктофон. От сайта „Биволъ“ представиха наблюдението на независима група експерти, според които в записите има следи от официално използвани специални разузнавателни средства. В интервюто си Мондешки твърди, че вероятно нарочно е бил направен опит записите да се замаскират на СРС-та.  Румяна Ченалова заяви, че е потресена от лъжите на Мондешки, с които той опитва да се защити: „Потресена съм от лъжите на Мондешки. От една страна, той прави опит, за да защити себе си. От друга страна, се опитва да създаде представата за група, която в условията на заговор създава компромати срещу политици и магистрати. Това е обмислено действие.  Той твърди, че не познава хората, за които се говори в разговорите, но е лесно проверимо, че той работи с Александър Ангелов, който е адвокат на Делян Пеевски. Не е случайно, че интервюто излиза в медия, контролирана от Пеевски.“ Бившият правосъден министър Христо Иванов призова прокуратурата да се самосезира. „Имаме ново, поредно обстоятелство, потвърждаващо автентичността на записите, публикувани от „Биволъ“, поради което отново призовавам прокуратурата да се сезира и направи сериозна проверка на съдържащите се в записите твърдения, като вземе мерки, които да гарантират, че ще бъде изключено влиянието на всички заинтересовани от изхода на проверката лица, включително на главния прокурор“, написа той в коментар във фейсбук. Министър-председателят Борисов пък се почувства омерзен, че Мондешки мълчал толкова време и сега, „когато му се е видяло нанагорно по някоя тема, че искат да му взимат правата, излиза и започва сега да го говори“.

Правителството реши да обяви конкурс за разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-25 Враца-запад„, разположен на територията на Северозападна България. Блокът е с площ 4886 кв. км. Причината е заявен инвеститорски интерес. Стана ясно още, че  ще бъдат отпуснати допълнителни 15.4 млн. лв. към бюджета на Министерството на отбраната. Те ще се използват за осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29. От пресслужбата на правителството съобщиха и че за третото тримесечие правителството ще трябва да изплати близо 150 хиляди лева по сключени споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок на дела по приключили граждански, административни и наказателни производства. Гражданите могат да подават заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт до Инспектората към Висшия съдебен съвет.

При специализирана операция на ДАНС и ГДБОП на ГКПП Лесово са арестувани повече от 30 митнически служители, съобщи административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от БТА. Задържаните са действали в организирана престъпна група и са заподозрени, че са вземали подкупи в различни размери.

Офисът на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ в Москва е бил запечатан от общински служители и членовете на формацията не могат да влязат. Служителите са заварили офиса заключен и  със сменени ключалки. През февруари „Амнести“ разкритикува в годишния си доклад ситуацията с правата на човека в Русия. През май миналата година Държавната дума прие закон за т.нар. нежелани организации. Той гласи, че, действайки съвместно с Министерството на външните работи, властите могат да забранят дейността на определени формации на територията на Русия. Въпреки това от Кремъл обясниха, че не са запознати със ситуацията.