SHARE

Днес лидерът на ДСБ Радан Кънев представи новия си партиен проект “Нова република”. Идеята на проекта е той да направи широко обединение в център-дясното. Кънев отправи покана за предизборно обединение с партията на Христо Иванов „Да, България“. Освен ДСБ засега в проекта участват Граждански съвет, сдружение „Обединени реформатори“, „Гражданска платформа“ и Сдружението на българите в Македония “РАТКО”.

Част от лицата, които застанаха до Радан Кънев, бяха кандидатът за президент Трайчо Трайков, депутатите Петър Славов и Мартин Димитров, депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, журналистът Ивайло Цветков–Нойзи и много други.

„Нова българска република ще бъде основана в името на: образована нация, в която всеки се развива и успява според заслугите си, а не според партийното си членство; силни институции; върховенство на закона и война с корупцията до безусловна капитулация на мафията; малка, непартийна и работеща администрация“, заяви Трайчо Трайков.

„Нашата първа мярка ще бъде да въведем независим заместник главен прокурор за борба с корупцията, който незабавно да започне разследване на КТБ, АЕЦ „Белене“ и Агенция „Пътна инфраструктура”, допълни той.

Европейската комисия представи новия си доклад за състоянието на съдебната система у нас. 

Комисията отбелязва, че се засилват съмненията ѝ за неправомерно влияние във Висшия съдебен съвет и върху председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Също така комисията отбелязва ограничен напредък в борбата с корупцията и необходимост от нов антикорупционен закон и нов ефективен орган за борба с корупцията.

Също така Европейската комисия заложи шест критерия, които, ако България изпълни, ще отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка. Между тях е “Приемане на конституционни промени, премахващи неяснотите относно независимостта и отчетността на съдебната система”, както и нов Закон за съдебната система и Гражданско-процесуален кодекс. Пълния списък с условията на комисията може да прочетете тук.

В доклада също така присъства заключение, че медийната среда в България оказва влияние върху неспособността на съдебната система да бъде реформирана.

Българската медийна среда се характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти, което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите. Въпреки че тези въпроси са извън обхвата на Механизма за сътрудничество и проверка, те оказват пряко въздействие върху способността за осъществяване на реформи и затрудняват повече постигането на напредък от страна на България”, пише в доклада.

Днес бе проведено последното заседание на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов. На заседанието премиерът отбеляза, че ГЕРБ напуска властта с 1 млрд. лв. излишък и 13 млрд. лв. резерв.

“Да пожелаем успех на служебното правителство – най-вероятно в петък [27 януари] ще стане смяната“, каза преди заседанието на кабинета Борисов.

За първи път от 2008 г. насам хазната приключи 2016 г. с излишък, който е в размер на 1.47 млрд. лв., или 1.6% от БВП.

България е на 75-о място от 176 страни и последна от всички държави – членки на ЕС, в Индекса за възприятие на корупцията през 2016 г. на „Трансперънси интернешънъл”. Страната дели мястото си с Турция, Кувейт и Тунис.

Миналата година България бе на 69-о място от 168 държави и отново последна в ЕС.

Пълният състав на служебното правителство на Румен Радев вече е известен:

Огнян Стефанов Герджиков – служебен министър-председател на Република България;

Илко Тодоров Семерджиев – служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването;

Стефан Динчев Янев – служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната;

Малина Валентинова Крумова – служебен заместник министър-председател по европейските фондове;

Деница Златкова Златева – служебен заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018;

Пламен Димитров Узунов – служебен министър на вътрешните работи;

Кирил Миланов Ананиев – служебен министър на финансите;

Гълъб Спасов Донев – служебен министър на труда и социалната политика;

Спас Владимиров Попниколов – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков Денков – служебен министър на образованието и науката;

Ради Драгнев Найденов – служебен министър на външните работи;

Мария Енчева Павлова – служебен министър на правосъдието;

Рашко Любомиров Младенов – служебен министър на културата;

Ирина Стойнова Костова – служебен министър на околната среда и водите;

Христо Георгиев Бозуков – служебен министър на земеделието и храните;

Христо Владимиров Алексиев – служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Теодор Венков Седларски – служебен министър на икономиката;

Николай Ангелов Павлов – служебен министър на енергетиката;

Стела Иванова Балтова – служебен министър на туризма;

Даниела Станимирова Дашева – служебен министър на младежта и спорта.

За пръв път Съдът на ЕС постанови, че Русия въоръжава сепаратисти в Украйна

Присъдата на съда в Люксембург е по повод иск на компанията, производител на противовъздушните комплекси „Бук“, с който тя се опитваше да размрази блокираните си сметки и активи, възникнали в резултат на санкциите на ЕС към Русия.

Това е първото дело за замразяване активи на руска компания заради кризата в Украйна, съдът мотивира решението с това, че „Алмаз Антей“ е руска държавна компания. Тя произвежда зенитни оръжия, включително ракети земя-въздух за руската армия. Руските власти предоставят тежко въоръжение за сепаратистите в Източна Украйна, с което допринасят за дестабилизирането на Украйна. Тези оръжия се използват от сепаратистите, включително за сваляне на самолети. Следователно като притежавана от държавата „Алмаз Антей“ допринася за дестабилизирането на Украйна, предава “Дневник”.

В текста изрично се посочва, че руската армия е предоставила оръжия на сепаратистите и на практика „Алмаз Антей“ е съучастник в подкопаването и застрашаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Появи се информация от Ройтерс, че вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел планира да се оттегли от поста и от лидерската позиция в Социалдемократическата партия. Ведомството му ще оглави неговата заместничка Бригите Цюприс.

Според агенцията и немски медии Габриел иска да даде път на бившия председател на Европарламента Мартин Шулц, който да оглави немските социалдемократи и да бъде кандидат за канцлер на изборите на 24 септември.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул” и агенция Ройтерс.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.