SHARE

Да спасим хуманитарните науки!

Екип от изтъкнати български учени ще създаде асоциация, която ще бори за спасяването на хуманитарните и социалните науки у нас, които все повече се считат за безполезни.

Това стана ясно по време на първата лекция от инициативата „Университет за всички“, посветена на ненужните науки и озаглавена „Хуманитарното знание срещу технократското оглупяване“. Лекцията бе изнесена от проф. Антоний Тодоров и проф. Ивайло Дичев в Софийския университет във вторник вечерта.

Инициативата „Университет за всички“ обединява преподаватели по хуманитарни и социални науки от Софийския университет „Св. Климен Охридски“, Нов български университет и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Всеки последен вторник на месеца ще се организират открити лекции за широката публика в Конферентната зала на СУ. Тази година те са посветени на темата за „ненужното“ – превръщането на някои науки в ненужни; бъдещето на труда и „непотребните“ работници; хората „в тежест“ или грижата за тежко болните; „мръсните“ пространства или гетоизирането; памет и паметници „на боклука“, наследство в повече; „отхвърлените“ в образованието; свръхпроизводство на новини и т. н.

Подробности. 

БСП обвини министъра на културата Боил Банов, че е спестил 700 хил. лв. на строителя на Ларгото

Обвинената в пране на пари от КТБ депутатка от БСП Елена Йончева и нейни съпартийци отвърнаха „на удара“ с обвинение към настоящия министър на културата Боил Банов, че като зам.-министър през 2016 г. е ощетил държавата със 700 хил. лв. Йончева представи записи, които според нея доказват, че той е опростил неустойка за закъснение на изпълнителя на проекта за Ларгото – „Антична Сердика“. Освен това според нея Банов дава указания как да се фалшифицират документи, така че закъснението да се покрие. Веднага по случая се самосезира прокуратурата. Самият Банов отрече обвиненията и обяви, че има заведено дело за неустойката. Все пак каза и че е готов да подаде оставка. Депутати от ГЕРБ обаче застанаха зад него.

Областният управител на Ловеч Георги Терзийски оглави пътната агенция

Почти месец след проблемите с новата система за електронни винетки, които доведоха до оставката на председателя на пътната агенция Глосов, най-после бе избран негов заместник. Това е областният управител на Ловеч Георги Терзийски. В случая по-скоро става дума партийно назначение – Терзийски няма опит в управлението на пътни проекти и като цяло професионалният му опит е много далеч от инфраструктурния сектор. По неофициална информация няколко експерти от строителния бранш са отказали да застанат начело на агенцията заради концентрация на скандали напоследък.

ЕС засега няма намерение да предоговаря сделката за Brexit, въпреки че Мей получи мандат за това

Тереза Мей се движи към болезнен челен сблъсък с Брюксел, след като снощи британските депутати й дадоха мандат да предоговори алтернативни мерки за проблема с ирландската граница, така че да се избегне твърда граница. Мей получи двуседмичен срок да съживи споразумението с ЕС, макар че самите „алтернативни мерки“ остават неизвестни. ЕС очаквано реагира твърдо. Минути след гласуването председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че ЕС не е готов да преразгледа сделката. Тази сутрин и главният преговарящ по Brexit Мишел Барние заяви, че ЕС е „единен“ за вече договорената сделка и се придържа към нея.

Така, изглежда, „победата“ на Мей е на път да се превърне в пирова, тъй като създава нереалистични очаквания, пишат водещите британски и европейски медии.

Върховният съд на Венецуела забрани на опозиционния лидер и самообявил се за президент Хуан Гуайдо да напуска страната и замрази банковите му сметки. Решението бе по молба на венецуелската прокуратура в момент, когато редица държави признават Гуайдо за законен президент на страната, а започналия втори мандат този месец Николас Мадуро – за нелегитимен.

Държавната „Реставрация“ ще ремонтира за над 3.5 млн. лв. сградата на бившия нотариат в столицата, за да може след това в нея да се нанесе Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Според сключения договор от средата на януари ремонтът на емблематичната сграда на бул. „Патриарх Евтимий“ 2 ще продължи минимум година и половина.

Всички потребители, независимо дали пазаруват онлайн или във физически магазини, ще имат еднакви права, ако закупят дефектен продукт. Това предвиждат нови правила в Директивата за продажбата на стоки, договорени вчера от европарламента и Съвета на ЕС, които скоро ще бъдат гласувани. Документът има за цел да гарантира високо ниво на защита на потребителите в ЕС.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.