SHARE

Днес новината е, че в нормалните държави има механизми за защита от абсурдни решения. Британският съд даде сигнал, че може и да не се стигне до Brexit, но все още е рано да се каже дали наистина Великобритания може да не активира чл. 50 от Договора за ЕС, с който да започне двeгодишната процедура по напускане.

Според съда британският парламент, а не правителството трябва да вземе решение за напускането на ЕС. Решението не е окончателно и премиерът Тереза Мей обяви, че ще обжалва, но то повдигна надеждите, че Brexit може и да няма. Британският парламент е разделен на две камари – горна на лордовете и долна на общините. Сред лордовете има мнозинство за блокиране на Brexit, но те могат само да забавят решението.

Важният вот е този в Камарата на общините, където също повечето депутати подкрепят оставането на Британия в ЕС. Мнозинството в камарата е на консерваторите, които са разделени по-въпроса – половината подкрепяха кампанията за напускане, а другата половина тази за оставане. Сред основната опозиция – лейбъристите – повечето са за оставане в ЕС, но има съмнения дали ръководството на партията в лицето на Джеръми Корбин всъщност не е противник на идеята. Третата по големина партия на шотландските националисти също е за оставане в ЕС, но тя иска да използва Brexit, за да предизвика втори референдум за независимост. От малките партии либералдемократите вече категорично са обявили, че ще възпрат всеки опит за напускането на ЕС.

При тази картинка е напълно възможно в Камарата на общините да не се събере нужното мнозинство, за да се стартира процедурата по напускане. Така или иначе мнозинството на управляващите консерватори е от четири депутати (329 от 650), а сред тях има група на силни проевропейци, които навярно ще гласуват против напускането на страната.

И най-добрата новина за Острова е, че решението на съда покачи курса на паунда с 1,44% и в момента в своя пик за деня той се разменяше за 1,248 щ.д.

Друга новина от света е, че лидерът на ДАЕШ Барк ал-Багдади е заявил, че няма да предаде Мосул въпреки настъплението на иракската армия. Тази седмица силите на Ирак успешно навлязоха в ключовия за дейността на ДАЕШ град, но след днешния призив на терористичния лидер е възможно битката за неговото превземане да не бъде толкова бърза и безкръвна, предава Би Би Си. Багдади също така призова терористите да нападнат Турция. “Нахлувайте в нея и превърнете тяхната сигурност в страх”, казва той в първото си обръщение след началото на иракската операция за освобождаване на Мосул.

Обръщайки поглед към българската предизборна действителност, темата на деня продължава да бъде “реформираната” според кандидат-президента Цецка Цачева съдебна система.

Според правосъдния министър Екатерина Захариева трябва да се възобнови проверката по случая “Яневагейт”, след като сайтът „Биволъ“ в продължение на месец публикува нови записи от разговорите между бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки. Премиерът Борисов също е “омерзен” от интервюто на Момчил Мондешки във в. “Труд” от вчера, в което той обвинява Ченалова, че е направила записите, и твърди, че съдържанието им е измислено.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов също подкрепи сигналите от правителството, като заяви, че ще поиска Висшият съдебен съвет отново да се занимае с казуса. 

Висшият съдебен съвет обаче днес имаше друга важна дейност – да отхвърли за втори път искането на Калин Калпакчиев (подкрепено от Панов) за оставка на представляващия съвета Димитър Узунов, известен като “човека на Бойко” от записите по “Яневагейт”. След гласуването друг член на ВСС – Соня Найденова, обяви, че ще сезира парламента да даде оценка за моралните качества Димитър Узунов, който обвини Калпакчиев в очевидни лъжи и се опита еднолично да решава кои представители на съвета могат да се срещат с европейската мисия за оценка на съдебната система.

Три дни преди изборите ДПС октри, че в бюджета за 2017 г. управляващите са сгрешили изчисленията си с 2 млрд. лв. Въз основа на това партията на Доган отказа да участва в дебата по бюджета и призова той да бъде оттеглен. Управляващите отрекоха изчисленията да са грешни и смятат, че това е предизборен ход на ДПС.

Критиката на ДПС се основава на това, че проектобюджетът е смятан върху предварителната оценка на БВП за 2015 г., според която икономиката на страната е произвела стоки и услуги за 86 млрд. лв. Тези данни обаче бяха ревизирани през октомври 2016 г. и според тях БВП през 2015 г. достига 88 млрд. лв.

Трудно е да се каже, предвид фрагментираността на парламента, дали отказът на ДПС да участва в приемането на бюджета няма да доведе до невъзможност той да бъде приет.

Със или без бюджет обаче, България ще продължи да ползва съветски изтребители МиГ-29, и то много по-скъпо от предварително обявеното.

Първият полет на МиГ-29 е през 1977, а серията е пусната в производство през 1982 г. – преди 34 години. Но вместо да се намерят място в музея на социалистическото изкуство, то тези МиГ-ове ще бъдат обновени за 42,7 млн. лв, въпреки че таванът на поръчката бе 36 млн. лева. С тези пари ще бъдат закупени четири нови и шест ремонтирани двигателя, които ще бъдат предоставени от руската корпорация РСК МиГ. Военният министър Николай Ненчев многократно уверяваше, че двигателите няма да бъдат закупувани от Русия, особено предвид санкциите на ЕС заради анексирането на Крим от Кремъл.

В крайна сметка не само че ще налеем пари в руската икономика, но и ще използваме “посредник” в лицето на единствената допусната фирма “Авиостарт”, която от своя страна ще ги закупи от РСК МиГ. Така всичко си е ОК.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиaпул“ и Би Би Си.