SHARE

Кацайки в Брюксел с военния самолет “Спартан” – използван вместо правителствения “Фалкон”, тъй като в него няма място за журналистите на в. „Дума“, – Румен Радев пристигна за своята неофициална визита в Брюксел.

Оттам той защити българския интерес и търсеше решение за проблемите на България. Грешка, оттам той защити руския интерес и искаше да разреши руския проблем с наложените заради окупацията на Крим санкции от ЕС.

“Страхувам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Русия и ЕС ще остане заложник на санкционната война”, заяви Радев пред изданието EurActiv и обяви, че са очевидни загубите от европейските санкции за България. Това не е така и за това можете да намерите потвърждение както в национални и частни статистики, така и в изявления на Европейската комисия.

„Сега не е време за промени (по отношение на санкциите -бел.ред)“, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата си с Радев в понеделник, цитиран от Медиапул.

Радев изрази резерви относно това служебното правителство да номинира еврокомисар и прехвърли въпроса по-скоро към редовно такова, което Юнкер прие с разбиране и като възможно и напомни, че в Брюксел очакват номинацията на жена за тази позиция. Охраната на българската граница е била в центъра на разговорите между Радев и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е помолил генерала за повече конкретност в исканията за помощ при следващата им среща.

Във вторник Румен Радев ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Междувременно новият служебен кабинет обяви, че прави двуседмична ревизия на министерствата с акцент върху служебните поръчки. Герджиков също така поиска анализ за подготовката на българското председателството на Съвета, както и доклад за усвояването на еврофондовете в новия програмен период. 

Правителството също одобри разчетите на предсрочните парламентарни избори, които се очаква да струват близо 30 млн. лв., което е с 4 млн. лв. повече от предишния също предсрочен вот през есента на 2014 г.

Междувременно новият служебен здравен министър Илко Семерджиев обяви, че иска да поръча ваксини за две години напред и обяви, че ще разгледа внимателно обществена поръчка за доставка на ваксини на стойност 27 млн. лева, обявена в последните дни на бившия министър Петър Москов.

Днес също така стана ясно, че Огнян Герджиков ще разчита на 16 съветници – за сметка на Борисов, който имаше само 9, но техните имена още не са известни. Броят им стана ясен от промени в Устройствения правилник на Министерския съвет, приети на първото заседание на служебното правителство.

Днес движение „Да, България“ на Христо Иванов бе вписано като политическа партия в регистъра на Софийския градски съд. 

Съдът удовлетвори желанието на формацията това да се случи още по време на самото заседание, а не в предвидения в закона 14-дневен срок, което можеше сериозно да затрудни регистрацията й за извънредните парламентарни избори на 26 март.

Срокът за регистриране на партии за вота в ЦИК е от 2 до 8 февруари, което означава, че ако прокуратурата не атакува решението на СГС пред Върховния касационен съд в следващите 7 дни, „Да, България“ ще има на разположение 24 часа, за да подпечата участието си в надпреварата за 44-ото Народно събрание.

Българска агенция “Галъп интернешънъл Болкан” проведе социологическо изследване, което показва преднина за БСП пред ГЕРБ. Според агенцията БСП събира 28,7%, докато ГЕРБ 27,6%. Трети са “Обединени патриоти” с 11,9%, последвани от ДПС с 8,2%, “Воля” с 7,7%, Реформаторския блок с 4,3% и на следващо място новата формация на Христо Иванов “Да, България” с 2%. След нея са АБВ с 1,9 и “Нова република” с 1,6%.

Миналата седмица „Алфа Рисърч“ публикува данни, според които ГЕРБ събира 32.6% доверие, а БСП – 28.8 на сто. Според “Алфа Рисърч” движение “Да, България” събираше 2,3% от хората, решили да гласуват.

В края на миналата седмица Доналд Тръмп наложи временна забрана на влизането в САЩ на граждани от 7 мюсюлмански страни и бежанци от цял свят. Решението предизвика масови протести в САЩ  и още на следващия ден федерални съдии в Ню Йорк, Вирджиния и Сиатъл издадоха разпореждания, които ефективно блокират част от изпълнението на мерките.

Въпреки това американското посолство в София вече публикува на официалната си страница в интернет „Спешно известие“, в което обявява, че “издаването на визи за граждани на Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен е прекратено незабавно до получаването на допълнителна информация” и от посолството молят “ако вече имате насрочено интервю, моля, НЕ СЕ ЯВЯВАЙТЕ на него, тъй като на този етап няма да можем да продължим с провеждането на интервю”.

В отговор на мюсюлманската забрана на Тръмп правителството на Канада обяви, че ще предостави временно жителство на хората, блокирани в резултат от действията на САЩ. 

От Европейската комисия заявиха, че “В ЕС не дискриминираме хората по националност, произход и вероизповедание. Европейският подход избира съпричастността пред национализма”, но уточниха, че САЩ е стратегически партньор на Европа.

Междувременно в Лондон бе събрана подписка от над 1 милион души за оттегляне на поканата към Доналд Тръмп от страна на кралица Елизабет II и премиера Тереза Мей. Днес обаче правителството заяви, че няма да обсъжда петицията, тъй като тя би застрашила всичко постигнато до този момент между Мей и Тръмп. Все още парламентът може да разгледа петицията, която към редакционното приключване на бюлетина има 1 348 192 подписа… и още 300 след секунда.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Медиапул“ и BBC

Снимка: Булфото

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.