SHARE

Министерският съвет разгледа трите проектобюджета за 2017 г. – централния държавен бюджет, на Националния осигурителен институт и на Националната здравноосигурителна каса. В бюджет 2017 са предвидени повече пари за отбрана, данъчни облекчения за безкасови плащания и др. Потвърдено е и предложението за увеличение на помощта за деца с трайни увреждания през 2017 г., а парите за съдебната система се увеличават двойно. Министерството на вътрешните работи отново е с най-голям предвиден бюджет. „Най-голямото предизвикателство за бюджета за следващата година беше да успеем да вместим нашите приоритети при намаляващ дефицит и запазвана на данъчната система. Тези приоритети са осигуряване на средства за реформата в образованието и увеличаване на разходите в сферата на сигурността“, каза министърът на финансите Владислав Горанов и добави: “Продължава политиката за увеличаване на минималната работна заплата. Очаквам доста интензивни дебати по бюджета в парламента, защото финалът на бюджетната процедура през тази година съвпадна с изборите за президент. Смятам, че бюджетът за следващата година осигурява средства за нормалната работа на държавните органи. Бюджетът за 2017 година е консервативен, изпълним и е съставен в условията на растящ БВП. Това ни дава основание да бъдем умерени оптимисти, че ще можем да изпълним бюджета дори и по-добре – това означава, че ако прогнозите за икономически растеж бъдат надминати, всеки лев, постъпил допълнително в хазната, ще послужи за намаляване на дефицита.“ Предвижда се увеличение на пенсиите с 2,4 на сто от 1 юли идната година, средният размер на пенсията за 2017 година да бъде 341,57 лева. Министърът на здравеопазването Петър Москов нарече бюджета на НЗОК „балансиран и изпълним“.

Автомобилни превозвачи блокираха граничните пунктове Дунав мост 1 и 2, Калотина, Капитан Андреево и Лесово в знак на протест срещу бавното обслужване на товарните превози. „Наистина сме изправени до стената и сме принудени на тези действия. Два часа не е никакъв проблем, тъй като се чака по много повече часове. Ще търсим отговорните институции за опашките. Даваме срок от 1 месец и ще искаме оставките“, обяви председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Илиян Филипов. „Днешният национален протест на превозвачите няма никакъв политически характер и елементи”, каза Христо Христов, председател на Комитета по транспорт към КРИБ. „Шофьорите ни са живи хора и имат семейства. Вместо да отделят някой час да се видят с тях, те престояват десетки часове по полетата. На ден губим между 300 и 400 хил. лв. Това са преките загуби, косвените са много повече. Конкретните ни искания са осигуряване до 2 часа на пропускателна възможност на българско-румънската и българско-гръцката граница и до 4 часа на българско-сръбската и българско-турската граница“. В националния протест на превозвачите се включиха всички браншови организации. Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че българските институции не са причина за бавното преминаване на границите, от което се оплакват шофьорите на тирове. Той обясни, че преди няколко седмици е имало среща на превозвачи с Гранична полиция и Агенция „Митници”. „Изговориха се темите, знае се, че това е проблем. Явно до момента не са видели адекватна реакция превозвачите и това ги е принудило”, заяви Московски.

Продължава работата по установяването на щетите от земетресението, което разлюля Централна Италия. Вчера премиерът Матео Ренци обеща, че държавата ще възстанови сградите, разрушени от труса: “Ще възстановим всичко – домовете, църквите и офисите Всичко, което е необходимо да бъде направено за възстановяването на тези райони, ще бъде направено”. Досега са установени над 100 вторични труса и много хора отказват да се приберат по домовете си заради страх от ново силно земетресение, а около 15 хиляди души са останали без дом.

В Холандия започнаха изслушванията по делото за расова дискриминация и насаждане на етническа омраза срещу холандския крайнодесен политик Геерт Вилдерс. Вилдерс многократно е критикувал исляма, призовавайки Коранът да бъде забранен, а джамиите в Холандия – затворени. На митинг през 2014 г. той обеща да „организира нещата“ така, че в Холандия да има по-малко мароканци. Вилдерс определя процеса срещу него като пародия и обяви, че няма да участва в изслушванията по случая.

Иракските сили за сигурност навлязоха в източните покрайнини на Мосул и се готвят да влязат в града. „Влязоха в Мосул“, каза генерал Уисам Араджи от обучената от САЩ Служба за борба с тероризма. „Сега се бият в квартал Карама“.  От началото на офанзивата на 17 октомври иракските сили не настъпват с еднаква бързина. По-бавно е настъплението от юг, където правителствените сили са още на 35 км от града.