SHARE

“Играта днес не е за мащабна война и да стреляш срещу врага, играта на господин Путин е да направи други държави зависими. Днес Русия опитва да отслаби, да раздели Европа и да ни направи зависими.”

Това са думи на президента Плевнелиев в интервюто му за Би Би Си.

Единственият начин да постигнем мир е правилата да важат за всички. И е много вероятно да има война, когато една страна нарушава всички правила и премества границите със сила – нещо, което ние всички смятахме, че няма да се случи повече в Европа. Така че това е много лошо и опасно!”

Според Плевнелиев европейските лидери трябва да търсят общи решения, за да се справят със заобикалящите ги кризи. ”НАТО е силно и ми се иска и Европейският съюз да е по-силен и обединен по проблемите, които имаме днес.” По отношение на Brexit президентът заяви, че това е “сериозна криза” и ще направи по-трудно поддържането на твърда линия спрямо Русия. Според него основните механизми, които Кремъл използва, са финансиране на популистки политически партии и екстремистки движения, пропаганда и дестабилизиране на демократичните устои чрез кибератаки.

„Това бе най-мощната и интензивна кибератака в Югоизточна Европа. Смятат, че това бе атака срещу българската демокрация“, каза той по повод кибератаките върху ЦИК, президентството и други институции по време на местните избори и референдума за електронно гласуване миналата година.

Според него целта е била да се делигитимира изборът – тактика, която вече беше използвана в САЩ по време на настоящата президентска кампания и може да се повтори в деня на вота – идния вторник.

„Същата организация, която нападна Бундестага и открадна всички имейли на германски депутати, същата институция, атакувала централата на НАТО, дори същите, които се опитват да повлияят на американските избори, така че с много голяма вероятност можем да посочим на изток от нас“, казва Плевнелиев.

Друга новина от деня е, че след вчерашния призив на правителството прокуратурата е възобновила разследването по “Яневагейт” и разговорите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, уволненения съдия Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки. Информацията идва от сайта “Дневник”.

Делото е възложено на прокурор Димитър Петров от Софийската градска прокуратура, който се е самосезирал в сряда, след като Мондешки даде интервю за в. „Труд“. Петров ще разпита адв. Мондешки, както и Атанас Чобанов и Асен Йорданов, които са съответно главен редактор и собственик на “Биволъ“ – сайтът, който публикува записите.

Последното проучване на “Алфа Рисърч” показва, че кандидатът на БСП ген. Румен Радев се приближава до избраника на ГЕРБ Цецка Цачева, като разликата между тях е 3,8% днес от 7,9% преди три седмици. Но причината за това не е в нарастваща подкрепа за Радев, който е покачил своята подкрепа от 21.4% до 22.5%.

Причината се крие в спадащата подкрепа на Цачева, която губи позиции сред традиционния електорат на ГЕРБ – избиратели от средната класа в столицата и големите градове – от 29,3% преди три седмици до 26,3% сред твърдо решилите да гласуват. От “Алфа Рисърч” смятат, че ключов за Цачева ще бъде вотът в големите градове, а не в малките населени места, където тя провежда своята кампания.

След тях се нарежда кандидатът на патриотите Красимир Каракачанов с 12,5%, Веселин Марешки, който почти е удвоил своята подкрепа от 3,7 на 7,1%, Трайчо Трайков 5,2%, Калфин бележи спад на 5,1%, Дончева – 2,6%. От агенцията уточняват, че отливът от Калфин и Дончева се дължи на консолидирането на социалистическия вот около ген. Радев.

В международен план настъплението на иракската армия срещу ключовия за ДАЕШ гр. Мосул продължава. Иракските сили превзеха от терористичната организация нови четири квартала в източната част на град Мосул, като така общият брой на освободените части на града става шест. Днес правителствите войски са направили и значителен прогрес в Източен Мосул, предава Би Би Си.

В Йордания е имало престрелка, в която са загинали един или двама американски войници. Според първоначалните данни двама американски обучители на йорданските сили са загинали при нападение пред базата Ал-Джафр. Впоследствие американското правителство обаче е потвърдило смъртта само на един от американските военни.

Днес в Турция бе спрян достъпът до социалните мрежи facebook, twitter, WhatsApp, както и до YouTube. Забраната идва, след като бяха арестувани 11 депутати и кметът на Диарбекир, които се предполага, че са прокюрдски настроени, както и 1218 жандармеристи по обвинения за връзки с Фетхулла Гюлен. Европейският съюз и Берлин осъдиха акциите в Анкара. Вчера външният минисър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви, че в следващите дни Анкара ще прекрати споразумението си с ЕС за контрол на мигрантския поток, ако ЕС не премахне визите за страната.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и Би Би Си. 

SHARE