SHARE

Движениe „Да, България” на Христо Иванов внесе документите си за регистрация в съда. „Събрали сме около 3000 подписа, уверени сме, че документите ни са изрядни. Вярваме, че българският съд ще се отнесе с необходимата бързина, за да бъдат разгледани документите. Вярваме, че това е един наистина хубав петък 13-и“, каза лидерът на партията на влизане в съда. „Процесът по учредяването показа огромна енергия, огромна подкрепа за нас“, добави той и обеща добро представяне на предсрочния парламентарен вот с думите: „Ще дадем първи бой на българската олигархия“.

Вчера новоучредената партия избра и 14-членен Изпълнителен съвет, който ще се занимава с ежедневната дейност на партията. В него влизат Христо Иванов, Мануела Малеева, Веселин Калановски, Кирил Петков, Антоанета Цонева, Александър Кръстев, Атанас Славов, Любомир Авджийски, Надежда Йорданова, Боряна Мусева, Иво Мирчев, Емил Георгиев, Вера Асенова и Надежда Цекулова.

Учители, ученици, родители, синдикални организации и граждани в социалните мрежи протестират срещу случилото се на директора на 51-во СОУ Асен Александров. 

В жълти медии се появиха негови голи снимки, за които се твърдеше във въпросните издания, че са били публикувани на училищния сайт. След случката Александров подаде оставка като съветник на просветния министър в оставка Меглена Кунева, а вчера Софийската районна прокуратура разпореди проверка на случая.

В знак на солидарност учителите от 51-во СОУ ще направят гол календар със свои снимки. Проектът вече е готов, казаха учителите и е намерен фотограф, печатница и финансиране.

Вече има достатъчно желаещи, за да има гола снимка на всяка страница от годината.

Родители и синдикалната организация “Образование”, които го определят като отличен ръководител и професионалист, също застанаха зад директора, а в социалните мрежи има силна реакция да поставят свои „голи“ снимки в подкрепа на Александров.

Самият Александров отрече тези снимки да са се появявали на сайта на училището и заяви, че компютърът му е бил хакнат. Той също така заяви, че снимките не са автентични, а манипулирани, като е използвано тялото му от главата до кръста.

 

Прокуратурата поиска пловдивският кмет Иван Тотев да бъде отстранен от длъжност, тъй като срещу него държавното обвинение заведе дело за нарушение на Закона за обществените поръчки. От Софийската градска прокуратура не искат Тотев да повлияе на разпита на свидетелите, които са на негово подчинение, и на обективното изясняване на обстоятелствата.

На 10 януари Тотев беше обвинен, че се е договорил пряко с изпълнителя на проекта в процедура, без да е изпълнил повелите на закона за обществените поръчки при строежа на зоокът в Пловдив, от което са настъпили щети за 1 млн. лв. за общинския бюджет.

Румен Радев заяви, че Доналд Тръмп “не е роб на политически предразсъдъци” и изрази надежда, че неговото управление ще доведе до „възстановяването на диалога с Русия, което е много важно за мирното съществуване на света и Европа в частност”, заяви следващият български президент пред France 24.

В интервюто Радев още веднъж потвърди тезата си, че иска да бъдат отменени санкциите срещу Москва, предава „Дневник“, а по отношение на анекса на Крим от Русия той призова за „повече реализъм и прагматичност“. „За Европа Крим е украински, той е на картата на Украйна. Де факто обаче той е руски, ние не можем да пренебрегнем реалността, че над Крим има руски флаг. Бъдещето на Крим ще бъде решено от народа, който трябва да бъде попитан дали иска да се върне в Украйна, този въпрос не е без значение. Но тук трябва да се намерят наистина цивилизовани решения“, подчерта Радев.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев удостои с висше офицерско звание и висши държавни отличия военнослужещи от Българската армия. По време на церемонията той отново повтори, че “България трябва да продължи да бъде доверен партньор, достоен член на НАТО”.

Президентът удостои с орден „Стара планина“ първа степен с мечове бившия началник на отбраната ген. Константин Попов за изключително големите му заслуги за развитието на Българската армия.

Прокуроратурата обвини и  бившия финансов министър Симеон Дянков по сделката с продажбата на държавния 33-процентов дял в ЕВН през 2011 г. От обвинението твърдят, че той е наложил за инвестиционен посредник по сделката фирмата „Булброкърс“ на Иво Прокопиев, която по този начин получила облага от над 1 млн. лв. и занижила оценката на акциите. Срещу Дянков е задействана и процедура за отнемане на незаконно придобито имущество.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че „към този момент това е кръгът на обвиняемите лица” и прокуратурата е готова да внесе делото в съда. Подсъдимите отричат не просто вината си, но и правната издържаност на обвинението.

МВР ще обяви серия от обществени поръчки, съгласувани с Румен Радев, съобщи днес зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Следващата седмица Министерството на вътрешните работи (МВР) ще обяви поредица от обществени поръчки за усвояването на отпуснатите на България от Европейската комисия (ЕК) 160 млн. евро в средата на септември 2016 г.  Той подчерта, че те са съгласувани с избрания президент Румен Радев и по думите на Гунев служебното правителство ще има отговорността да завърши започнатото, защото е важно за националния интерес на страната.

Междувременно правната комисия отказа да обсъжда въвеждането на мажоритарен избор на депутати и се разпусна. Това са били единствените точки в дневния ред на извънредното заседание на комисията, но той не бе приет. „За“ гласуваха седем депутати – основно от ГЕРБ, „против“ – девет народни представители от останалите партии. Депутатите от Реформаторския блок предпочетоха да не участват в гласуването.

Единият законопроект бе внесен вчера от ГЕРБ, а другият е подготвен от омбудсмана Мая Манолова и бе внесен от независимия депутат Георги Кадиев в края на миналата година.

Германия отбеляза рекорден ръст от 1,9% cпpямo предходната гoдинa. Toвa e нaй-виcoĸият pacтeж oт 2011 гoдинa нacaм. Eĸcпepтитe пpoгнoзиpaxa pacтeж в paзмep нa 1,7%, ĸaĸъвтo бeшe и пpeз минaлaтa гoдинa. За основен фактор се сочи увеличеното чacтнo пoтpeблeниe, както и пo-виcoĸитe xapчoвe нa cтpaнaтa пoĸpaй бeжaнцитe, които ca дoпpинecли зa pъcтa нa иĸoнoмиĸaтa, сочат от Financial Times.

От британската BBC ще организират специален екип, който ще проверява и опровергава както фалшивите новини, така и умишлено въвеждащите в заблуждение материали. 

Кампанията на телевизията ще носи името Reality Check и ще работи с Facebook, за да установи кой е най-добрият начин да бъде повдигано вниманието на гражданите. То ще има не само онлайн живот обаче. Целта на медията е Reality Check да се превърне в популярен и широко използван продукт, затова той ще има и своя телевизионна и радиоверсия.

Ще бъде създаден и “разузнавателен отдел” към световната медия, който ще проследява източниците на пропагандата.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул”, Financial Times и в. Guardian. 

SHARE