SHARE

Румен Радев разпусна Народното събрание и насрочва избори за 26 март и безпрецедентно назначи за служебен премиер проф. Огнян Герджиков с мандат да определи състав на служебен кабинет. От „Терминал 3“ първи съобщихме новината, че именно Герджиков е избран за тази позиция.

Днес станаха ясни и някои от възможните имена в служебния кабинет на Румен Радев, след като по обед на  “Дондуков” 2 пристигнаха Кирил Ананиев, зам.-министър на финансите в правителствата на Костов, Сакскобургготски и Станишев, посланикът в Германия Ради Найденов, бившият директор на областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов, актьорът Рашко Младенов и бившият зам. социален министър на Ивайло Калфин – Гълъб Донев.

В сградата на президентството влезе и професорът по конституционно право Екатерина Михайлова от ДСБ, но тя категорично опроверга слуховете, че ще е част от служебното правителство, и заяви, че е там, за да си предаде документите като бивш член на комисията по помилвания към вицепрезидента.

Днес също така Пловдивският апелативен съд върна Иван Тотев за кмет на Пловдив. Апелативният съд отмени определението на Окръжен съд – Пловдив, от 16 януари, с което Тотев бе отстранен от длъжността. Тогава на първа инстанция съдът реши, че Тотев може да повлияе на свидетелите по делото срещу него за заобикаляне на закона за обществените поръчки при изграждането на зоокът в града. Договаряйки се директно с фирма „Запрянови-03“ ООД, според обвинението Тотев е нанесал щети в размер на 1 милион лева.

Половината от републиканските пътища – около 10 хиляди км, са в лошо състояние според министъра на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова.

„За съжаление пак ще трябва да се правят кръпки, защото нуждите са огромни. 20 хил. км са държавните пътища, от тях около 10 хил. км са в лошо състояние. Ние ремонтирахме около 3 хил. км, инвестирахме, освен приходите от винетки допълнително от бюджета дадохме и тази година 150 млн.“, каза Павлова в интервю за Нова телевизия.

Вече е започнато ремонтирането на участъци от АМ „Марица”, „Хемус” и „Тракия”.

„Стандартите и нормите в Европа са на 7 години пълно преасфалтиране, ако искаме да не се случва това. При нас в България 7-годишни пътища се водят нови“, добави регионалният министър в оставка.

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия областен управител на София Веселин Пенев, излъчен от Реформаторския блок за сделката с царските конюшни, както и заради договор на наем на джип и продажбата на ведомствено жилище.

Заедно с него обвиняема по делото е и лицензираната оценителка Юлия Димитрова-Цекова, за която прокуратурата твърди, че е изготвила неверни заключения за определяне пазарна стойност на оценявано недвижимо имущество – частна държавна собственост.

Британският парламент ще трябва да одобри стартирането на процедурата за напускане на ЕС. Това днес постанови Върховният съд на Обединеното кралство, което означава, че премиерът Тереза Мей трябва да намери нужната подкрепа в Камарата на общините, където консерваторите имат крехко мнозинство от четири депутати.

Въпреки това лидерът на опозицията Джеръми Корбин вече заяви, че ще подкрепи един подобен вот, макар това да не означава, че повечето депутати от парламентарната му група ще го последват.

Съдебното решение също така постановява, че не е нужно британското правителство да търси одобрение от местните парламенти на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Станаха ясни и номинациите за тазгодишните филмови награди “Оскар”. Музикалната драма „Ла ла ленд” получи 14 номинации за „Оскар“. Това стана ясно от обявените официални кандидати от Американската филмова академия. Филмът изравни досегашния рекорд на „Титаник“ и „Всичко за Ева”.

Тази година сред номинираните филми е и филмът на българския аниматор Теодор Ушев “Сляпата Вайша”. Филмът е канадската продукция, която получи номинация в категорията късометражни анимационни филми.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и агенция Ройтерс. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.