SHARE

Президентът на Полша Анджей Дуда бе на посещение у нас. Той се срещна с президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов. Стана ясно, че и двете страни разчитат на по-голямо присъствие на НАТО В Източна Европа в контекста на сложната политическа обстановка. „Трябва да има диалог, трябва да си говорим, но да си говорим само не е достатъчно. Ние трябва да бъдем и готови да се защитим. Трябва да имаме силно военно сътрудничество с нашите приятели от НАТО и готовност за действия и трябва да знаем, че днес се намираме в един изключително турбулентен и труден период от развитието на човечеството с много силна степен на непредсказуемост“, коментира българският държавен глава. Изказането на Плевнелиев едва ли е случайно. Само преди дни германският вестник Die Welt писа, че Съединените американски щати ще изпратят 4,2 хил. войници по източния фланг на НАТО. Полският президент продължи в същия дух: С президента Плевнелиев нямаме никакви съмнения, че е необходимо засилване на източния фланг на НАТО. С Русия трябва да се разговаря и в тези разговори НАТО трябва да покаже характер и своята принципност по отношение на спазването и защитаването на международното право, на мира и реда в света.

Днес и ДСБ реши да интерпретира свободно закона и Конституцията като също по особен начин поощри т.нар. граждански отряди. Доста странно поведение, имайки предвид, че дори премиерът се отрече няколко пъти от думите си в подкрепа на тези, които незаконно „ловуват хора“. „Има възможност, ако държавата счита, че съставът й в структурите на МВР и на ангажираните военни части не е достатъчно за охрана на границата, би могло да бъдат привлечени хора на доброволен принцип за окомплектоване на резерв, които да се включат, за да не ставаме свидетели на самоинициативи“- това заяви Атанас Атанасов на пресконференция. Според него и колегата му  Борис Станимиров държавата  може да обучи така наречените „граждански патрули“. Не става ясно кой ще плати обучението, на кого ще бъдат подчинени, ще бъдат ли платени тези „патрули“. Стана, обаче, ясно, че според ДСБ трябва да ушием униформи и да отворим старите казарми, за да обучим желаещите да обикалят границата с Турция. Странно съвпадение на позиции между ДСБ и АБВ, които през уикенда също се обявиха за създаването на гражданска гвардия. Остават отворени много въпроси – безсилна ли е държавата, която поддържа толкова голям апарат в МВР, да се справи със ситуацията и #КОЙ има интерес от вменяването на идеята за това безсилие? Явно голяма част от политиците ни смятат, че ако облекат хора като криминално проявения с прякор Перата в униформа проблемът ще бъде решен.  Междувременно обществото свиква с проявите на расизъм, облечен в гръмки фрази и определения като „гвардия“ и „патрул“, а поредният клип с вързани хора и бити деца от цигански произход е само въпрос на време.

За нов главен архитект на София е избран 44-годишният Здравко Здравков, предават днес медиите. Според запознати, това е по-добрият избор от двамата, достигнали до последния етап на избора. Все пак буди недоумение фактът, че г-н Здравков е бил главен архитект на Червен бряг и от едва 10 години живее в столицата, където има частна практика.

350 достигна броя на загиналите и близо 2000 на ранените в най-мощното от десетилетия земетресение, което удари Еквадор през почивните дни. Екипи от Швейцария, Испания и няколко Латиноамерикански държави пристигнаха, за да се включат в съвместните усилия по издирване оцелели и затрупани хора.
В Япония жертвите от земетресението в Югозападния остров Киушу също през почивните дни са най-малко 42, а пострадалите около 1000. Поне 30 000 спасители издирват пострадали в разрушенията, които са масивни. Разрушени са сгради, къщи, пътища и мостове. Повече от 250 000 са евакуирани, тъй като се очакват последващи трусове в следващите дни.

Лоши новини сполетяха президента на Бразилия Дилма Русев, след като в неделя две трети от представителите в долната камара на бразилския конгрес гласуваха за нейното отсраняване. Предстои гласуване в горната камара и сената, но подкрепата за нея е сравнително малка. Политическата криза в Бразилия продължава и Дилма Русеф няма да участва в запалването на олимпийския огън за игрите на първата за Южна Америка олимпиада. Игрите започват на 5 август в Рио де Жанейро, а Дилма Русеф очакваше те да бъдат „най-добрите игри в историята“.

На срещата в Доха, където се очакаше да се постигне споразумение за замразяване на добива на петрол, страните не постигнаха споразумение. Иран отказа да участва и с това обрече на неуспех преговорите. Провалът на срещата в катарската столица се отрази на пазарите и вече се предрича нов рекорден срив на цената на петрола на международните пазари.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.