SHARE

В нощта на Възкресение събралото се по традиция пред най-големия български храм множество бе неприятно изненадано от „Тих, бял Дунав“, изпълнен тържествено от гвардейския оркестър в светлия час 00.00, съпровождан от заря, които дори прекъснаха богослужението, отслужвано в този момент от патриарх Неофит.

Терминал 3 провери какво се крие зад това неочаквано решение.

Преди Втората световна война в честването на Великден са участвали гвардейци – това се оказва основният мотив, с който Българската патриаршия е поискала отбелязването на Възкресение Христово тази година пред „Св. Александър Невски“ да бъде с участието на Гвардейската рота и оркестър, научи Терминал 3 от свои източници.

Дневният ред и сценарият на всеки религиозен празник в България се определят от съответното религиозно изповедание и са задължително съгласувани с Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет по протокол. По процедура решението за участието на гвардейците в мероприятия се взима от Министерство на отбраната и Министерски съвет. Провеждането на заря минава през сложни етапи на одобрение и разрешение от съответните органи, ангажирани със сигурността в МВР и съответно Столична община. Т.е. за да имаме това „честване“ на този ден и на това място, то се е случило по строго определен предварителен сценарий, в който всичко е било надлежно описано, за да мине съответните процедури през съответните институции – църковни и държавни. 

Не става ясно само кой избира гвардейците да свирят точно „Тих, бял Дунав“.

В същия ред на събития е и позицията на пловдивския митрополит Николай, който непрестанно е в опозиция на Патриаршията – пловдивският владика категорично отказа да изпрати свещеници в Панагюрище за честването на годишнината от Априлското въстание. Неговият аргумент беше, че на този ден трябва да се чества само и единствено Възкресение Христово и няма място за честване на годишнината от Българската Голгота.

От всичко това следват изключително важните въпроси: Кой иска да яхне псевдопатриотичната вълна? Църквата еднолично? И съответно управляващите просто одобряват процедурно техните щения. Или църквата и управляващите заедно? И съответно имаме симбиоза и съгласие в решението за този сценарий.

Остава безспорният факт, че обществото реагира крайно негативно на това неуместно заиграване.