SHARE

Един брой разгневен турски владетел, една България на кръстопът и всичко това – анализирано от западни медии. Не, това не е освобожденски разказ, а новините от последната седмица.

Le Figaro и Newsweek International анализират дипломатическия конфликт между България и Турция. Немският Handelsblatt разглежда реакциите и опасенията на България относно споразуменията с Анкара. The Balkan Insight отправя поглед към “студеното посрещане” на бежанците в България и Румъния, а France Ouest отразява учениято на НАТО в полигона “Ново село”.

Le Figaro пише  за напрежението по оста България/Турция: “Българският президент обвини Турция в намеса в предстоящите избори”.
“Българският президент потвърди положителните си дипломатически намерения към Турция, която нарече съсед и приятел, но коментира намесата на страната в българските избори като “недопустима”, разказва френското издание.

Като провокатор на конфликта френското издание посочва агитации и политическа подкрепа в полза на определени партии:

“Турският министър на труда Мехмет Мюзеиноглу призовава турски граждани в България да гласуват за политически движения с етническа принадлежност. По-рано този месец страната привика на разговор турския посланик Сюлейман Гьокче, който също изразява подкрепа за движението.”

В материала се коментира ролята на София в дипломатическите напрежения между Анкара и ЕС, също така страховете и опасенията на България относно нарушаването на миграционния договор между ЕС и Турция, който бе подписан през март 2016-а.

“Подобно на Гърция, България дели граница от 270 километра с Турция и се опасява от незабавните последствия, които една дипломатическа криза би имала над страната.”

“България изтегли посланика си в Турция на фона на покачващото се напрежение в Европа”, коментира Деймиън Шарков, кореспондент за Newsweek International.

Българският посланик Надежда Нейнски се прибра в България – като причини Шарков цитира изказванията на Министерството на външните работи относно “конфликти поради намесата на Турция в предстоящите български избори” и “настоящата ситуация в Турция”. Шарков разказва за нарастващото притеснение на ЕС относно “автократичните тенденции”, които стават все по-осезаеми в управлението на Реджеп Ердоган – след дипломатически сблъсъци в Германия и Нидерландия и отказа на двете държави да приемат турски агитатори в страната, Ердоган ги сравни с “нацисти” и “диктатори”.
“Българският служебен министър Огнян Герджиков направи изявление след прибирането на Нейнски в България, в което каза, че взима мерки за предотвратяването на намесата на Турция в предстоящите през март избори.”

“България настоява за преразглеждане на политиките относно миграцията”, пише дюселдорфското бизнес издание Handelsblatt.

“Вицепрезидентът Илияна Йотова настоява за ревизия на споразуменията с Турция относно миграцията. Споразуменията имат нужда от промяна, твърди бившата евродепутатка. Според нея, въпреки че Балканският път е затворен, потокът отново се измества към Средиземно море.”

Статията предава, че няма данни за увеличение на притока на бежанци въпреки напреженията между Анкара и ЕС. По данни на изданието в началото на март 2017-а около 4500 бежанци и мигранти се намират на българска територия.

Журналистите на свободна практика Мария Черешева, България, и Лорелей Михала, Румъния, повдигат завесата и надникват в живота на българските и румънските бежанци за The Balkan Insight. За да напишат статията, Черешева и Махала влизат в бежанските лагери и успяват да предадат историята на няколко имигрантски семейства, поставяйки я в контраст с обществените нагласи и интеграционните политики на двете държави.

Ouest France отразява учението Trident Jaguar 17, което се проведе на територията на учебен полигон  “Ново село” . Учението беше наблюдавано от президента Румен Радев, а като цели  се  определят тренировката, оценка и сертифициране на съвместна полева готовност на RRC-FR, френския Корпус за бързо реагиране. В него участват повече от хиляда военнослужещи и цивилен персонал от 22 държави – членки на НАТО.

*Бюлетина изготви Йоанна Маринова.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.