SHARE

Най-големите ни кошмари станаха реалност. Популизмът е в своя апогей и очевидно няма страна, която е защитена от него.

“Лидерът на свободния свят” не просто има афинитет към Путин, но и съветниците и бъдещи ръководители на ведомства като евентуалния му секретар по отбраната ген. Флин имат изградени открити връзки с Кремъл и са привърженици на затопляне на отношенията с Москва.

По време на кампанията Доналд Тръмп заяви, че може да не уважи задължението на САЩ да защитава останалите държави от НАТО. Неговият приближен Нют Гингрич заяви, че “не е сигурен дали би рискувал ядрена война за предградие на Санкт Петербург”, визирайки Естония.

Един от външнополитическите  съветници на Тръмп, Картър Пейдж, е бивш консултант на „Газпром“, който продължава да притежава дялове от енергийната компания. По време на кампанията Пейдж изнесе лекция в Москва в Руската икономическа школа, в която разкритикува външната политика на САЩ. Според него тя „лицемерно се фокусира на идеи като демократизацията, неравенството, корупцията и промяната на политическите режими“, а политиката на Русия и Китай според Пейдж е основана на „ненамеса“, „толерантност“ и „уважение“. Той също така нарече руската външна политика „отбранителна“, а НАТО – „излишен“.

Това са ясни сигнали, че САЩ, оглавени от Тръмп, може коренно да променят политиката си и отношението към Запада. В следващите четири години е възможно Америка да не се интересува от руската агресия в Европа и по-специално към балтийските страни и Балканите.

Време е Европейският съюз да надмогне различията си и задълбочи своята интеграция, особено в областта на отбраната и външната политика, защото Европа може да остане сама.

Време е политическите елити да осъзнаят, че радикалната и популистка реторика единствено легитимират възхода на популистите и позволяват на некомпетентни риалити звезди с много по-опасни цели да побеждават, извращават демокрацията и заглушават рационалното и експертното.

Противно на разумните очаквания, на хилядите експерти и на вярата, че хората не гласуват против собствените си интереси, американският народ избра Доналд Тръмп. Подобно решение взеха и в Британия преди няколко месеца с катастрофалния референдум за Brexit.

Популизмът и демагогията са в своя възход и с всеки изминал ден става все по-късно и все по-трудно да се обуздаят неговите юзди. Но нормалността може да пребори популизма, но не като залита по него, а единствено чрез положителното послание. Единствено като покаже, че от институциите има смисъл и ценностите са в основата на политиката. 

“Свободата не е на повече от едно поколение от изчезване” Роналд Рейгън, 1960 г.

SHARE