SHARE

Ако светът следва настоящите си практики, планетата ни ще се затопли с фаталните 4 градуса по Целзий до края на века. Това становище, потвърдено от учените по цял свят, е уникално, тъй като идва от изненадващ източник: администрацията на Доналд Тръмп, чиято практика е да твърди, че глобалното затопляне е „мит“.

В доклада администрацията предлага политики, които няма да доведат до почти никакви действия, що се отнася до борбата с глобалното затопляне, като същевременно се опитва да докаже, че това няма никакво значение, сравнявайки завишените стойности от такава потенциална политика със световните стойности в сценарий, в който нито една държава не е предприела действия. „Класически пример за това как се лъже чрез статистика“, казва професорът в Sloan School of Management към Масачузетския технологичен институт Джон Стерман пред Washington Post. 

Информацията се появи в същата седмица, в която генералният секретар на ООН Антонио Гутереш предупреди, че: „Ако не променим курса си през следващите две години, рискуваме необратими климатични промени… залагаме бъдещето си на карта.“

Извадки от доклада на Националната администрация за безопасност на магистралния трафик (NHTSA)(горе и долу).

Докладът потвърждава, че човешката дейност ще доведе до показване на нивата на въглероден диоксид до критични стойности. Администрацията не планира никакви действия по въпроса. В горните таблици са застъпени различни сценарии, които анализират данни като преждевременна смъртност редом със загуба на работни дни. Статистиката по презумпция заключва, че подобно на САЩ нито една държава няма да направи усилие да намали своите емисии – манипулация, която доказано е грешна, тъй като много държави предприемат мерки с днешна дата.

Светът ще трябва да намали драстично емисиите на въглероден двуокис, за да избегне фатално затопляне, казва анализът, което изисква „значителни завишения в технологичната иновация и прилагане на нови технологии, в сравнение с настоящето, и изисква икономиката и автомобилите да спрат употребата на изкопаеми горива“, заключва докладът.

С този доклад администрацията на практика признава, че политиките й ще възпроизведат много по-голямо количество парникови газове, отколкото е позволено. Радикалната партийна политика през последните години води до заклеймяване на политиките от ерата Обама, що се отнася до климата като твърде регулативни и защитава решенията на Тръмп, наричайки ги „разумни“.

Докладът на администрацията обяснява що е то „климатични промени“.

„Съдържанието на въглероден диоксид на световно ниво се е увеличило с 44.6 % от приблизително 227 ppm през 1750 на 403 ppm през 2016 г. Емисиите на въглероден диоксид съставляват 76% от глобалните емисии на парникови газове […], като последните се изпускат в атмосферата от широк спектър сектори, включително енергетиката, индустриалните процеси, отпадъците, земеделието и дърводобива […] Транспортните емисии въгледорен двуокис, които се получават от горенето на изкопаеми горива, съставляват 15% от глобалните парникови газове и са се увеличили с 64% от 1990 г. до 2014 г.“, казва докладът.

Текстът продължава, подчертавайки, че по-голямата част от въглеродния диоксид в САЩ е вследствие на горенето на изкопаеми горива, което отговаря за 76% от емисиите на САЩ. 

76% от емисиите на САЩ са вследствие на изгаряне на горива (не е представено на графиката). Графиката показва приноса на транспортния сектор в изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата, като транспортът отговаря за 34% от цялостното количество, с личните автомобили и леки камиони на първо място с 59% емисии.

Докладът подробно описва повишаването на киселинността на океаните, която е нараснала с 30% за последните 150 години. Той говори за повишаването на морското равнище, екстремни метеорологични явления, повишаване на температурите.

Карта на температурните аномалии от 1986 -2015, сравнени със стойности от 1901 – 1960 г.

Противно на научната общност, която е единодушна, че все още съществува шанс процесът да бъде овладян, администрацията Тръмп заключава, че съдбата на планетата е решена и фаталният край е неизбежен.

Затова тя използва случая да оправдае решението на президента да замрази федералните стандарти за горивна ефикасност – решение, което ще повиши емисиите на въглероден диоксид, както самият доклад признава.

Тоест така или иначе планетата умира, за какво са ни стандарти, обобщава докладът. „Невероятното е, че те казват, че човешката дейност ще доведе до повишаване на въглеродния диоксид, което е бедствие за околната среда и обществата ни. И казват, че няма да направят нищо по въпроса“, заявява Майкъл Маккракън, който е старши сътрудник в инициативата за проучване на климата U.S. Global Change Research Program от 1993 до 2002 г.

Целия доклад може да прочетете на английски език тук. 

Снимка: ISWA

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.