SHARE

Не бих се занимавал да правя интервюта. Очевидно е, че хората са по-посредствени, по-скучни и имащи по-непотребни мисли от мен, така че предпочитам да редуцирам възможните гледни точки до правилната и в текстовете си да давам думата само на мен. Затова и няма да ме видите да седя като хамстер в някое телевизионно студио и пред мен на конвейер да се изсипва цялата политическа и обществена клоака, за да ми разсъждава и да си прави PR, докато аз грижливо мълча насреща.

Щото на втория гост сигурно ще ги вържа със свински опашки, ще ги наритам, че смятат мненията си за меродавни и изобщо са допуснали, че могат да си говорят с мен като с равен. И за първи път ще имаме хубави и професионални кадри на едноличен граждански отряд, внесъл най-после ред в страната. И то където трябва – по високите етажи на властта! И ще стане скандал, 3 дни ще ме обсъждат и даже инфантилите, чиято работа е да запълват медийно време, ще организират анкета от типа „Одобрявате ли Самуил Петканов да извършва импровизирани лоботомии в национален телевизионен ефир?“

Но и не можах да седя безучастен, когато вчера предстоеше интервю с башбаканът, от когото зависи бъдещето на родината. Човекът, който пуска и спира поръчките, човекът, който е поел България на плещите си и като един Атлас търчи и се пъчи, за да сме пред Румъния. Еми, няма как дори да сме равни с тия, те там са цигани, ако не знаете! Няма как и да не разбера какви са плановете му да похарчи моите пари, преди да го изкара така, сякаш харчи негови пари.

Та вчера се опитах да помогна на клетата Цветанка  да проведе интервю с премиера, което да не бъде забравено около 6 минути след провеждането му. Пишеше на страницата на предаването да зададем въпроси и зададох цял куп питания, събрали десетки, направо стотици лайкове от елита на социалната мрежа. Но така и не бяха зададени, вероятно поради завист заради журналистическия ми нюх, а и поради несъгласуваност с екипа на министър-председателя, който за първи път в живота си получи несъгласувани и донякъде неудобни въпроси в посолството ни в Лондон и страната ни за няколко дни спря.

Просто някои въпроси биха отлепили страната ни от три хиляди и шестото място по смисъл и свобода на словото. И, за жалост, колкото и скучен да ми е жанрът на интервюто, очевидно в тази оскъдна страна само аз имам проницанието за пореден път да кажа нещата ребром, без шикалкавене и празни приказки, с истинските им имена (освен този за Фидосиева, защото тя не се казва така).

https://www.facebook.com/btvnews/posts/989025721151241

1. Ще започна с актуални въпроси от вътрешния ни епос:

След като контрабандата е така сломена, колко и кои са осъдените за организирането ѝ?

Колко време България може да се издържа само от усвояване и спряна контрабанда, преди да се наложи да работи нещо?

Как бихте мотивирали столичани да пътуват за работа, след като за тия пари ще може да си останат вкъщи и да пият сносна вносна бира? (Очаквам да се обясни как имаме пари като вестници, което реално си е така, защото има адски много безполезни вестници у нас.)

След като очевидно сме най-богатите на Балканите, кога най-после България ще има своя космическа програма и спрем да харчим държавни и европейски пари за неща като трибуна Моци и невидим ремонт на площада пред НДК?

През изминалата седмица казахте, че с названието свински опашки се търси етническа и религиозна провокация. Защо тогава се допуска именията на Доган (като например най-новото му край Бургас) да се наричат сараи, а не олигархични имоти, демонстриращи безпардонно ограбването на България от политици и олигарси?

Колко би струвало да купим логото на Адидас за национално туристическо лого, вместо да се занимаваме с аматьорщини?

Можете ли да се закълнете, че Божидар Лукарски не е министър като част от много продължителна първоаприлска шега?

Всички се вълнуват от кандидата на ГЕРБ за президент – от кои среди ще го изберете – от правилните, или от тези, които в агенциите, които имате щастието да не четете, но играете тенис, организиран от тях, ще определят за гей?

Можете ли да набиете Татяна Дончева?

Осъзнавате ли, че ако Пеевски наистина си тръгне, вие ще сте най-дебелият в карикатурите?

2. Очевиден е мостът към по-развлекателните и пикантни въпроси, каквито неминуемо трябва да присъстват:

Кога за първи път опитахте ракия?

Смята ли, че Джон Сноу е мъртъв или е край морето като Таки?

Ако имахте повече свободно време, щяхте ли да натръшкате бежанци с джипката, ако не дадат пари за Народа?

Ще му е приятно ли Искра Фидосиева да го нарича Борисиев?

Има ли шанс Тотнъм да поднесе изненада и да попречи на Лестър да поднесе изненада в английската А група?

3. След тази кратка пауза в увлекателни раздумки по стар български обичай е редно да оправим света:

Бихте ли нарисувал карикатура на Ердоган?

Подарихте на Путин куче, а на Ердоган – Местан. Расизъм ли е фактът, че няма нищо за Обама?

Често наричате Господ „шефа“, но също сте наричали така и Ангела Меркел. Кой от двамата влияе повече на решенията Ви?

В Германия комедиант го грози затвор за осмиване на Ердоган, докато тук върнаха карикатурите. Означава ли това, че сме минали Германия в областите на свобода на словото и правосъдието и ще им помагаме да се развиват?

Защо позволихме на католиците да ни изпреварят с провеждането на Великден?

Удар по имиджа ни на преборила корупцията страна ли е импийчмънта на наша Дилма в Бразилия?

В САЩ предстоят избори и се очертава битка между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп. Хубаво ли е, когато световните лидери свалят нивото си и заприличат на нас?

Трябва ли Великобритания да напусне ЕС или това, че сме ги засенчили по усвояване и стабилност, трябва да ги мотивира да се представят по-добре в рамките на общността?

Разбира се, тези питания са само предварителните и в течение на разговора се пораждат нови, а интервюирания не е като на изпит в училище и да говори по въпросите свободно, каквото е наизустил. Но за това е нужна критичност на интервюиращия. И безспорно всеобхватна експертиза, интегритет и журналистически нюх. А такъв репортерски рефлекс в България имаме само аз и колежката Кристина Кръстева от „24 часа“.

 

 

 

SHARE
Самуил Петканов има широкоспектърна експертиза по истински важните въпроси. Винаги казва нещата с истинските им имена, не говори празни приказки и през живота си не е използвал нито едно клише. Иска да живее в телевизора и да се изказва по всички теми.