SHARE

От днес светът е Трета световна! Моля, прочетете това изречение с медийния телешки възторг, с който се обявяват началата на футболни първенства или олимпийски първенства. Благодаря, скъпи приятели на бокса, борбата, кърлинга и новинарския поток!

Очевидно е, че без нов всемирен конфликт няма да се справим. С какво да се справим, нямам идея. Никой няма. Всеки може да каже, че има представа кое точно е фундаменталният проблем на човечеството, от който произлизат другите, но това ще е лъжа. Или ще бъде сметнато за лъжа от останалите. Може би проблемът ни е с това, че наричаме истина и лъжа каквото ни скимне, но това сигурно е лъжа.

Също така изобщо не е ясно кой срещу кого ще се бие или вече се бие. Белите кьосета срещу кафявите косматковци? Мъжете срещу жените? Западът срещу Изтока? „Левски“ срещу ЦСКА? Задаващите въпроса „кое ЦСКА“ срещу даващите отговора „ЦСКА е само едно“? Хора на допинг срещу генно модифицирани хора? Няма значение, важното е, че Третата световна я има, почнала е някъде. Хибридно, виртуално, нечие раздаване на правосъдие.

Или както го е изрекъл чича ни Джоузеф Хелър в „Параграф 22“: „Правосъдие е коляното в корема направо от пода в зъбите нощем тайно с вдигнат нож долу в склада с боеприпаси на бойния кораб с пясъчен чувал по главата тихомълком в тъмнината без никакво предупреждение. Въжето около врата. Правосъдие е да пипаме здраво и да се бием с швабите. Пистолета от кобура и стреляме. Разбрахте ли?“.

Пистолета от кобура и стреляме. Няма никакво значение защо ще е войната и между кого.

Стига толко мир. Мирът е кратко време за оплождане на жените, за да отгледаме следващите поколения войници, а и да има повече жертви деца. Също така мирът е и за вдигане на сградите, които после да бъдат унищожени от войната. Нормалното състояние на нашата цивилизация е война и никой не ви е виновен, че сте имали неблагоразумието да се пръкнете в държава, която от 7 десетилетия не е яла бомбите. Много малък е шансът да се пръкнете точно във време и на място, където огромна част от хората не са помирисвали война. Карък.

Но това, че не сме подготвени, не е проблем. Все пак имаме Уикипедия, BG-мама и сутрешни блокове, за да научим две и две:

Цаката на печеленето на една световна война е да я обявиш първи. Не първи да нападнеш, да нахлуеш и да се юрнеш. Не да осигуряваш Лебенсраум на всички гастарбайтери, гасталахакбаровци или жени, плажуващи в Буркина Фасо. Не е Аншлус, не е Блицкриг и в никакъв случай обявяването на война не е, докато съобщават да внимаваш, че вратите се отварят, изобщо да не чакаш и внимаваш, а да блокираш хората да не могат да слязат от влака, за да се качиш първи. Не. Трябва да размахаш пръст и да кажеш: „Ето, този почна Третата световна война, да му еба майката!“.

Задължително трябва възклицанието да е придружено с цинизъм, за да разберат хората, че си истински, че си емоционален и афектиран.

Когато посочим кой първи е започнал Третата световна война, с чиста съвест може да му пуснем бомби. Тази тактика работи още от детската градина, когато завличаш момиченцето за косата до пясъчника, където ѝ пълниш гащите с пясък. Защото тя първа почна, като ти разсипа сокчето!

Така че, за да може България най-после да победи в световна война, трябва много бързо да посочим кой я е почнал и докато не очаква, да го заличим с бомби. Спрямо артилерийската ни мощ мисля, че може да се справим със сили от ранга на Андора. Хайде да ги почваме!