SHARE

„Елате на Луната, присъединете се към мен. Елате, за да изградим заедно един нов свят, и една нова династия.“
Никой от тях не прие предложението ми

Прекъснах всякакви връзки с тях

Не съм разговаряла с когото и да било от семейството си от четиридесет години.

Истинското ми семейство е тук. Династията Корта.“

Иан Макдоналд е едно от най-големите имена на съвременната фантастика. Макар и да не фигурира отчетливо в регистъра на най-продаваните автори, той внася редица прекрасни специфики в жанра, опирайки се на дълбоката си ерудиция и необичайния си интерес към културите извън западната. Книгата, която днес ще ви представя, е сравнително необичайна за стилистиката му и понася известни критики по посока „комерсиализиране“ на писането. Не мога да отрека, че книгата носи някои от модните характеристики, свързани с обрисуване на общество, характеризиращо се с жестокост, роднински връзки, междуфамилни битки и много секс, комбинирано с насилие. (Радвайте се – в книгата секс никак не липсва, а една от сцените ме развълнува особено силно). Определени алюзии към Game of Thrones не са необосновани, но както отбеляза Емануил Томов, популярен жанров критик на фантастична и фентъзи литература, „Аз бих чел Game of Thrones в космоса, писан от Макдоналд“ (Той не беше много съгласен да го наричам така, но аз ще си позволя тази волност.)

„Луна“ на Иан Макдоналд поставя началото на поредния героичен епос за колонизирането на нови светове. Уви, завладяването на земи в границите на планета Земя отдавна е затворена книга и писателите фантасти от десетилетия прехвърлят въображението си, комбинирано с исторически заемки от човешката история, за да претворят битките, жертвите и процесите по овладяване на нови територии.

И ето ги новите колонизатори – младо общество, безпощадно, сурово и жестоко. Над него властват петте фамилии – петте Дракона, които управляват ресурсите на Луната, а останалото население живее по техните правила. Правила, в които човешкия живот е без значение, дори въздухът се заплаща и излизането на повърхността е привилегия само за най-смелите и тренирани.

Главните действащи лица са членовете на семейство Корта, една от фамилиите Дракон, издигнали се от нищото, благодарение на своята основателка –  Адриана Корта.

Първата книга от поредицата проследява битките на фамилията за нови територии, ресурси и надмощие.

Книгата стартира на високи обороти със завладяваща сцена, вдигаща адреналина, но в следващите сто и петдесет страници Макдоналд умишлено или не, възмутително забавя темпото, въвежда десетки герои, всички до един облечени в рокли и костюми на Армани, Баленсиага, Шанел, хвърля ги насред пищни празненства и нетренираният читател лесно забравя кой кой е. За удобство авторът е предоставил азбучник с героите в началото на книгата и на мен лично ми се налагаше често да прибягвам към него.

Този прийом определено ме подразни и се почувствах като че да съм попаднала на 3245-ти епизод на „Дързост и красота“, без да знам какво се е случило в предходните 3244 епизода.

Звучи изтъркано, но съветвам читателят да удържи на това предълго, тромаво въведение и да дочака търпеливо главоломното развитие на фабулата, което набира скорост с всяка изминала страница. С други думи, книгата ми напомни на неразпял се добре оперен певец, който в първо действие не е впечатляващ, но в трето действие вече ти грабва сърцето. И все пак, както се казва в популярната шега, лошото чувство остава.

Езикът на Макдоналд е изцяло образен. Той не си губи времето в разсъждения, а води действие след действие по почин на „книгите-филми“, както ги наричам аз. Този стил лесно ви завлича в света, създаден от него, и съвсем скоро и вие започвате да тичате след членовете на семейство Корта, да залягате, да се вълнувате и дъхът ви да става учестен на моменти.

На любителите на фантастиката, кървавите епоси и добрият екшън, Макдоналд е дал всичко от себе си и то никак не е за пренебрегване. Секс, кръв, война, битки, герои и почти никакви чувства – това е „Луна“ .

В обобщение ще кажа, че надали ще цитирам пасажи от новия роман на Макдоналд по светските събития, за да впечатля някой, но за сметка на това, ще си купя следващата част, защото историята на фамилията Корта ми е прекалено интересна, за да я изоставя.

Книгата можете да намерите във  виртуалната книжарница на Ozone.bg, които ще я доставят безплатно до посочен от вас адрес до един ден.