SHARE

Най-интересното от ONE DANCE WEEK

10 години фестивал за съвременен танц и пърформанс в България. Замислете се колко невероятно звучи. Но е факт. ONE DANCE WEEK продължава да среща българската публика с творци и хореографи от различен калибър, а между 23 септември и 15 октомври ще представи в Пловдив силна юбилейна селекция от 3 континента.

Ще видим жена в образа на Мохамед Али, първи концерт-спектакъл на дебютния албум „Скулптури“ на Иво Димчев в България, робот на сцената, светлинно пътуване във времето, азиатски танцови миниатюри и още много завладяващи изпълнения, обединени от идеята за сближаване на културите по земното кълбо чрез магията и универсалния език на танца.

Правим бърз преглед на най-интересните спектакли с трите капки на търпението, за да се случва отново и отново танцовият пробив на културния фронт – Асен Асенов, Елианна Лилова и Йоана Стефанова – както и с Нанси Шилър, президент на Фондация “Америка за България”, основен партньор на фестивала.

Защо?

„Нашата мисия е да осигурим заслужено място на съвременния танц на българската културна сцена и вече 10 години работим за това. Традиционните изкуства са поставени на пиедестал в културната политика на държавата, а това е неадекватно на резултатите, които виждаме. Крайно време е съвременните изпълнителски изкуства да влязат през парадния вход на българската култура и това не може да стане без реформа в сектора. Има изкуства, които са абсолютно непредставени – и това не е приемливо за държава-член на ЕС, при това през 2017 година. Европа е най-важната сцена в света за съвременни изпълнителски изкуства и България може бързо и лесно да учи от другите европейски държави“, твърди директорът на Фондация ЕДНО Асен Асенов.

Няма излишен патос в тези думи – доказателството е програмата на ONE DANCE WEEK 2017, която просто няма слабо място.

Завесата на 10-ото издание дърпа механичната ръка на промишления робот KUKA, който ще танцува в невиждано досега съчетание с човек. Хореографът от Тайван Хуанг Юи е трябвало да се преквалифицира в програмист, докато открие как да изтръгне най-елегантните движения от машина с изкуствен интелект и тегло от 800 килограма – и още нещо: да провокира емоция.

Изборът на Йоана – „Дует за човек и робот“ (Тайван)

„Хуанг Юи е едно от най-интересните имена на световната танцова сцена, защото използва технологиите, най-висшите достижения на науката и роботиката, за да засегне общи теми. Смятам, че фестивалът ще бъде много интересен за българската публика и ще накара хората да си задават въпроси, които тепърва ще стават все по-актуални навсякъде, като изкуствения интелект и влиянието на машините върху хората“, коментира Йоана, маркетинг мениджър на фестивала.

Тук можем да съобщим новината – роботът KUKA пристигна жив и здрав в Бургас с ферибот от Тайван, а на 23 септември ще бъде в пълна танцувална готовност за публиката в Пловдив.

Изборът на Елианна – „Хрома“ (Япония)

Широ Такатани е име, което предизвиква възхита по целия свят от средата на 80-те години на миналия век. Още преди масовото навлизане на персоналните компютри магьосникът от Киото достига отвъд видимото и довежда дигиталните технологии на сцената. Воденият от него творчески колектив DUMB TYPE преобръща с краката нагоре всички установени правила и норми за създаване и възприемане на изкуството.

„Спектакълът ХРОМА компресира в 70 минути всички естетически и етически търсения на артистичния колектив DUMB TYPE през годините, а именно инспирациите, породени от климатичните условия и природните явления, законите на физиката и математиката, експериментите със светлина, цветове, сенки и звук, и други. Всички те си партнират в интимна връзка с последните достижения в технологиите, давайки им нов смисъл, значение и употреби. ХРОМА цели утвърждаване на красотата на самата реалност, преоткривайки изкуството като чисто изживяване и без да се уповава на сюжетност“, изтъква Елианна, директор на ONE DANCE WEEK.

Изборът на Асен – „Република Калакута“ (Буркина Фасо)

Хореографът Серж Еме Кулибали вгражда в спектакъла колоритния образ на музиканта Фела Кути – или както Африка го помни и до днес – Черния президент. През 70-те години на миналия век светът тананика привидно веселия афробийт на нигериеца, който същевременно пронизва военната хунта право в сърцето. Текстовете на Кути осъждат физическата и духовната касапница, установена из цяла Африка, и призовават падналите да въстанат срещу диктатори, колонизатори и кръвожадни генерали. Макар че е арестуван над 200 пъти и едва оцелява след военния погром срещу собственото му имение – „свободната държава“ Република Калакута, Фела опитва два пъти да се кандидатира за президент на Нигерия.

Спектакълът не е биографичен, но умело използва сладко-киселата съдба на Фела Кути като отправна точка за анализ на съвременните общества и протестните движения. За какво си струва да се борим днес? И къде заставаме, когато моментът за промяна настъпи.

„Република Калакута“ беше селектиран в програмата на ONE DANCE WEEK по време на Панафриканската платформа за съвременен танц в Уагадугу, столицата на Буркина Фасо, в края на миналата година сред повече от 50 продукции от цяла Африка. Изключително горди сме, че нашият избор съвпадна с избора на фестивали като Авиньон и Tanz im August (Берлин), които също включиха в програмите си тази година „Република Калакута“. Това е спектакъл за смелостта и свободата – толкова актуални теми днес в България. Енергията му е заразителна. Нямам никакво съмнение в това!“, коментира Асен Асенов.

Изборът на Нанси Шилър – „Майка“ (Белгия)

Колкото и да е експлоатиран от различните изкуства, образът на майката винаги има с какво да ни изненада. Особено когато виждаме жената, дала живот, уязвена, слаба, несигурна, уплашена. Почти като в театър, почти като в истинския живот заради реалистичните декори и записани в реално времето звукови ефекти, спектакълът на белгийската компания PEEPING TOM е много психологически, много интересен и определено ще извади зрителите от зоната им на комфорт.

„Фондация “Америка за България” вярва в съвременния танц и ONE DANCE WEEK се наложи с това, че не спира да споделя най-актуалното от международната сцена тук, в България. Това е наистина изключително и е една от причините да подкрепяме фестивала от 2010 г. до днес“, споделя Наси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на фондацията.

Нямаме съмнение, че предстоят завладяващи танцови дни в Пловдив. Даже вече си избрахме какво да гледаме.

Можете да закупите билети от страницата на EPAY GO. 

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства в партньорство с Фондация „Америка за България. Проектът е част от програмата на ПЛОВДИВ – ЕВРОПЕЙСКА  СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019.

SHARE