SHARE

Турция. Рязко открихме, че я управлява диктатор с умствената мощ на шамфъстък, който е подкрепян от онези истерични онанисти, дето за щяло и нещяло викат „алауакбар“, не могат да общуват нормално с жени и спасяват демокрацията чрез обезглавяване. Пак поне не са някакви безбожници!

Наш ключов търговски партньор, военен съюзник, комшия и човек, който държи премиера ни по нощите в телефонни разговори, за да дава наставления относно раздора Местан-Доган, предизвика с управлението си опит за военен преврат. Или сам си го организира. И почна чистка на всички нива – репресии, мъчения, убийства. Пътьом срита в бъбреците и отдавна падналите медии.

Всички сме откровено шокирани и не подозирахме, че някой лидер, разчитащ на агресивна религиозна риторика и изнасилващ свободата на словото, може да се окаже човеконенавистна гад. Пълна изненада!

Та все пак това е власт, която наглед протяга ръце към по-бедните, необразованите! Как така ще бъде използвано това за нещо лошо?

Съдебната, законодателната и изпълнителната власти са по-концентрирани от търсач на покемони. Също като тука, а ние не сме толкова зле!

Потушеният опит за преврат се обърна срещу всички с опозиционни нагласи, а параноичният диктатор взима мерки да спаси демокрацията. Нужна е твърда ръка, ще потърпим малко в името на националната сигурност.

Интересното е, че повечето реакции у нас този път са сходни – либерали и радикали, вегани и националисти, чуждопоклонници в една посока и чуждопоклонници в друга посока по един или друг начин изразяват втрещението си от случващото се на югоизток от задниците ни.

Опитваме се да се успокояваме и си викаме – тука, при всички кусури на нашите управленски създания, сме далеч от това. Нали?

Сигурно така са си казвали и много турци, смятайки че подобно упражняване на власт е останало в историята. Може би и самият Ердоган през годините даже не е смятал, че ще стане такъв, а паралелната реалност, в която един обсебил безмерна власт тапир живее, не му позволява в момента дори за миг да постави под съмнение действията си и той е дълбоко убеден, че е единственият стълб на доброто и всички негови опоненти са превратаджии, метежници и терористи.

Тука (все още) не сме като съседите, които свързваме с дюнери, локум и 5 века робство. Чудих се дали това е така, защото въпреки корумпираността си, управляващите у нас все пак са човеци. Или поради членството ни в ЕС щем или не трябва поне фасадно да го докарваме на демокрация. Или, може би, защото сме народ, който всява респект и я някой понечи да ни сложи хомот, я сме се разбеснели, защото не търпим окови.

Разбира се, че не.

У нас просто няма опозиция. Дори да се стигне до някакво обществено напрежение, властта си сменя номиналните носители. По-изгодно е уж да има промяна, така се печели време за задкулисни реорганизации. И всичко си продължава постарому. Набедените (или самонабедилите се за) алтернативните на статуквото, не вършат революции и преврати, а исторически компромиси, успокояват се, че по-добре малка реформа, отколкото никаква, правят се на дръж ми шапката и времето си тече.

Не е особен проблем, когато на едно място се решават временни опрасквания на магистрати, новият формат на А група, уволнения на горски, извинения на културни министри и кои карикатури да се показват по телевизора. Защото така поне уж има ред. И като имаш проблем, знаеш кой ще ти го реши.

Затова не се тревожете. 100% тук никога няма да има диктатура, репресии, тълпа малоумници да реже главите на опозицията, да гори книги и неудобни хора да бъдат институционално малтретирани. Тук никой не се заиграва с една или друга религия за политически цели. Никой не узурпира власти и не ги ползва за лични цели. В по-малките населени места, където всички се познават, няма насилие и натиск. Нямаме партии, създадени и поддържани от чужди диктаторски режими. Медиите са ни чудесни, има около 2-3 почти опозиционни. Няма тежки разводи между държавници и олигарси, както е имало в Турция. Не. Ни най-малко! Само да върнат яйцата в майонезата и всичко ще е наред!

А и ако нещо тръгне да се променя, ще го спрем. Няма как да проспим раждането на диктатура, нали?