SHARE

„Булгарплод-София“ АД, част от бизнес империята на олигарха Христо Ковачки, да бъде обявено във фалит – такова искане е депозирано в Софийския градски съд в началото на септември. Причината е натрупан и необслужван с месеци дълг от половин милион лева, по който затъналото дружество е отказало всякакви варианти за споразумение и плащания, научи „Терминал 3“.

Оказва се, че „Булгарплод-София“ АД участва в гарантирането на кредити, получавани от други фирми, свързани с Христо Ковачки, като предоставя залози и ипотеки върху собствените си активи, без да получава основните средства по заемите. Тези средства отиват директно в свързани дружества, но не и към „Булгарплод-София“ АД.

Така на практика дружеството се оказва декапитализирано, с обременена собственост и задължения, включително към държавата, значително надхвърлящи позивитите в баланса, видно от последния годишен финансов отчет на „Булгарплод-София“ АД, валиден към 31.12.2015 г. Основната кредитираща банка е… „Първа инвестиционна банка“ АД.

Интересен факт е, че допреди по-малко от две години част от управлението на задлъжнялото дружество е бил Чавдар Пейчев – народен представител от две години от близката до Христо Ковачки парламентарна група на БДЦ – Народен съюз, който е и член на постоянната парламентарна комисия по икономическа политика и туризъм, както и на тази по образованието и науката (председател на парламентарната група е д-р Красимира Ковачка, братовчедка на олигарха).

Системното затъване на управляваното доскоро от него търговско дружество явно не му пречи да участва в определянето на икономическата политика на страната, а и на политиката в една от най-стратегическите и доходоносни сфери – тази на туризма. Ако не друго, знае някои схеми за прехвърляне на кредити и обезпечаването им без покритие.

Малко известно е, вероятно дори само на тесните специалисти, но у нас има приет закон с гръмко име – за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ). Този нормативен акт стана известен покрай бившия шеф на установената със закона Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) г-н Филип Златанов, който наскоро беше съден и на последната, касационна инстанция получи условна присъда от 3 години с 5-годишен изпитателен срок, вместо да лежи в затвора 3 години и половина ефективно, както го осъдиха Софийският градски съд и Софийският апелативен съд. Присъдата бе за неизпълнение на служебните задължения на председателя на КПУКИ, допуснато с цел да набави за другиго облага и да причини другиму вреда. Прокуратурата дори беше иззела като веществено доказателство две тефтерчета на Златанов, в които той си беше записвал прелюбопитни неща, отразявайки свои срещи и телефонни разговори от мандата си.

За съжаление тези тефтерчета (в оригинал!) изчезнаха от автомобила на изследвалото ги вещо лице, което изпитало „малка нужда“ и притичало до дърво в близката градинка. Та тази КПУКИ има за основна своя задача да „предотвратява и установява конфликти на интереси“, възникващи, когато лица, заемащи публични длъжности (например народни представители – чл. 3 т. 3 ЗПУКИ), извършват дейност, която съгласно конституцията или специален закон е несъвместима с тяхното положение. Например лице, заемащо публична длъжност, не може да представлява държавата или общината в случаите, когато има частен интерес от вземането на дадено решение. Не може и да гласува в частен интерес. Трябва да подава декларация по ЗПУКИ винаги когато има частен интерес във връзка с изпълнение на свое правомощие или задължение по служба (това задължение важи 12 месеца след напускане на съответната длъжност).

Проверявала ли е Комисията за конфликт на интереси депутата Чавдар Пейчев? Излишно е да питаме. В България понятието „конфликт на интереси“ е доста разтегливо. Още повече че народният представител, Пейчев, е бил (забележете!) член на… постоянната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика на Народното събрание. А и в периоди на избори, в които България се намира през година през последните две години, закъсалата (оказва се) бизнес империя, самият Ковачки и всички свързани с него са недосегаеми, защото „всеки глас“ им е скъп и заинтересованите управляват по един или друг начин.

Евентуално произнасяне на съда във вреда на „Булгарплод-София“ АД неминуемо ще засегне реализацията на всички, участвали в неговото управление, както и на структурата на олигарха Христо Ковачки като цяло. Твърде е възможно фалитът на „Булгарплод-София“ АД да отключи лавина от финансови претенции срещу редица фирми на бизнесмена, чиито кредити са гарантирани с активи на несъстоятелния длъжник. Движеща сила в подобна офанзива със сигурност ще е и Първа инвестиционна банка, която би останала без важни обезпечения по кредитната експозиция на Христо Ковачки, оценявана на около половин милиард лева.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.