SHARE

Добър ден, жители на кръстоската между Нарния и Мордор, която носталгично понякога наричаме и България.

Всичко тук е толкова едновременно забавно и ужасяващо, че ние предпочитаме да помагаме на общуването между Путин и Ердоган, да помагане на Великобритания да преодолее кризите, породени от Brexit и да спорим дали носенето на оръжие от всеки американец ще намали или увеличи качеството на каймата в хамбургерите, а също така и да съветваме единия си голям брат да гласува разумно, понеже имаме великолепен опит в разумното гласуване.

Но, както винаги, аз ще подменя дневния ви ред и ще се вдъхновя от лекцията на г-жа Цецка Цачева, изнесена вчера в Пекин на тема „Светлината на познанието и скоростта на мечтите“ (не, не си го измислям това, макар че адски много ми се иска да мога да измислям такива неща – бел. Сам. Пет.), която аз изслушах в оригинал на мандарин. И ще обобщя ситуацията:

А ситуацията е паранормална. Вампири, покойни врачки, парадокси, парадигми. Ситуацията е такава, че изглежда сякаш сме изникнали от най-кафявата черна дупка в най-абсурдната паралелна вселена, както определи като опция проф. Стивън Хокинг, който не е баш парапрофесор като нашенските чичковци по телевизора.

България е парадържава. Имаме си паравоенни патриоти, обичащи друга страна повече от родината си, параграничари, които взимат такса за влизане в страната, както и парабизнесмени, които всеки знае с какво всъщност се занимават освен вътрешния министър и главния секретар на МВР, независимо кой заема тези постове в конкретния момент.

Имаме парапарламент, излъчил паракабинет с параминистри с парализирани умове, които всеки ден излъчват в публичното пространство бисери, отдавна изпреварили и превърнали всеки опит за сатира в жалко подобие на реалността.

Имаме параопозиция, която всъщност е парапет, пазещ стабилността.

Имаме и парадипломация, която винаги е в поза партер, но у дома се тупа в гърдите, лъжейки и мажейки.

Имаме параслужби за сигурност, които работят опъване на чадъри и бълват свои бивши кадри, които представят за експерти по телевизора, където сеят опорни точки като роботи.

Имаме параправосъдие, което не създава справедливост, а опрасква.

Имаме парамедии, които са параван, криещ важните неща, за да ни занимават с часове с нарушения в качеството на майонезата, които трябва един кадърен регулатор да отстрани с лекота. Но ние имаме и парарегулатори, които също като правосъдието се занимават с опраскване.

И ние приемаме всичко това, държейки се като парапитеци, за които Еволюцията тепърва предстои. Еволюцията, с която ще дойде чувството за човешко достойнство и поривът да го защитаваме, вместо да оставяме да ни правят на маймуни.

Е, поне шампоаните вече са без парабени.

 

 

SHARE
Самуил Петканов има широкоспектърна експертиза по истински важните въпроси. Винаги казва нещата с истинските им имена, не говори празни приказки и през живота си не е използвал нито едно клише. Иска да живее в телевизора и да се изказва по всички теми.