SHARE

В доклад на световната организация „Репортери без граници“, озаглавен „Олигарсите пазаруват“, в 11 отделни глави се обръща внимание на световната тенденция политици, членове на кралски семейства, бизнесмени и корпорации да купуват медии на  едро.

В отделните  глави се разказват  конкретни случаи на нарушена свобода на словото, медийна етика и недопустимо окрупняване на  медийния пазар, като са споменати конкретно Силвио Берлускони, приятелите на турския президент Ердоган, близките на Владимир Путин  и КГБ руски олигарси, монарсите от Петролните държави в Близкия изток и… Делян Пеевски, на когото е  посветена отделна глава със заглавие „Медийни бухалки“.

Историята е разказана от самото начало като семейна идилия, в която „младият български олигарх Делян Пеевски“ създава „сенчеста медийна империя, за да може по-добре да сплашва и очерня своите опоненти“ с помощта на… майка си.  Според авторите на доклада това се оказва успешна стратегия. „Репортери без граници“ не пропускат да отбележат, че Пеевски и неговата майка решават на практика кой да управлява страната, въпреки честите обвинения за конфликт на интереси и корупция.

Докладът обръща внимание на факта, че едва на 33 години българският олигарх е избран за председател на Държавната агенция за национална сигурност, макар да “не е работил повече от няколко седмици през живота си”.

Последвалите протести също не са пропуснати, като са цитирани протестиращи граждани, определили назначението като „символ на сенчестите сили, които задкулисно управляват българската политика”, а е отбелязано и изумлението  на българските съюзници в НАТО и Европейския съюз.

Напълно достоверно „Репортери без граници“ отразяват и начина, по който пропагандната машина на Пеевски е използвана срещу протестиращите. “Те ги обиждаха и клеветяха, наричаха ги поставени лица на заплата на Джордж Сорос. Някой от протестиращите отговориха като определиха тези издания като “медийни бухалки”, с което оприличиха сем. Пеевски на гангстерите, които защитават интересите си и си разчистват сметките чрез заплахи и всяване на страх. Разликата е, че наместо бухалки и кози крак, фамилията използва обидни и очернящи статии срещу противниците си“, е отбелязано експлицитно в доклада, откъдето идва и заглавието на тази глава.

От „Репортери без граници“ не пропускат да споменат, че Пеевски продължава да бъде фактор и след като правителството се сменя. “Той дори бе избран за член на Европейския парламент през 2014 г., но отстъпи мястото си на друг кандидат, за да може “да се концентрира по-добре на работата си в България”, казва още докладът.

Историята продължава с факта, че „част от  завесата бе вдигната през август 2015 г. когато майка му декларира, че притежава дялове във вестниците във вестниците “Телеграф”, “Монитор”, “Политика”, а след това семейството закупи и телевизионния  Канал 3“.

Главата  завършва с разказа на конкретен случай на тормоз върху журналиста Атанас Чобанов от “Бивол”, който започва да разследва дали дружество от империята на Пеевски – как “Булгартабак” пере пари през контрабанда на цигари, чийто връзки водят до Сирия, Ирак и Турция. Изведнъж пред дома му във Франция се появяват журналисти от „Канал 3“, които искат от него той да потвърди клеветнически твърдения, а в последствие снимки на дома му и жена му започват да се въртят по медиите на Пеевски.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.