SHARE

„На нас се падна просто число. И вие сте прости. Значи ще спечелим!“ Така прозвуча днес, както винаги, възторгът от случайното разпределение на номера за изборните кандидати. Горе-долу това е духът на всеки нумерологичен извод всеки път – партии и партийци се опитват да придадат клета символика на иначе безличните си кандидатури и кампании.

За съжаление на хората и тяхподобните, които обичат да търсят и придават символика по дебилен начин, нумерологията е безполезна измислица. Но понеже математиката не е на особена почит сред масите, живеем в условията на ведра ментална клизма, от която из пространството мирише недотам ведро.

Ако не смятате, че нумерологията е безумие за придаване на стойност на неща, които я нямат по природа, и тотални врели-некипели, не очаквайте да оборвам „мнението“ тук. Просто приемете моите съболезнования за безполезното сиво вещество, заместващо иначе еднаквия по мисловна мощ вакуум. Да почива в мир!

Но може би не носите пълна вина за склонността си безкритично да приемате всякакви глупости за истина. Не, не ви пръскат с кемтрейлс, но ако се съмнявате, изберете си за президент генерал, който смята, че в правомощията му влиза „проверка на твърдения, които са научно оборени в световен мащаб“.

Отвсякъде струи пропаганда на тъпотата. Безличието и посредствеността се маскират с всякакви псевдонаучни и окултни маски. И това не засяга най-неграмотните представители на социума ни. Та управленците ни вярват на хороскопи и баене. В поредната порция записи на разговори между съдийките Янева и Ченалова те със затаен дъх слушат предсказанията на някаква гадателка.

Убеден съм, че няма от кандидат-президентите ни никой да уважи поканата на „Менса“ да си направят тестове за интелигентност като част от предизборната борба. Интелектът не е ценност тук.

Ще се „борят“ да се тупат в гърдите кой мисли повече за народа – което колкото и хубаво да звучи, толкова е безсъдържателно, популистко и тотално малоумно. Щото колкото и да си мислиш за народа, като си тъп, нищо съществено няма да измислиш. А в опита да се харесат на обикновения човек повечето кандидати ще се правят дори на по-глуповати, за да си придадат т.нар. народняшки образ. Ганьовци.

Тук думата „професия“ е непозната за сметка на думата „поминък“. Именно заради целенасоченото създаване на неграмотна, бедна и благодарна на политици, които „мислят за народа“, каста. Каста, която не си задава въпроса защо Министерският съвет непрестанно отпуска пари за ремонти на манастири. Щото да се ремонтира манастир е хубаво. Но защо само манастири, защо не обсерваторията в Рожен? Или пък метеорологичната станция на Мусала? Защото там, като идат да се снимат политиците ни, ще лъсне онзи контраст.

Онзи контраст, който не може да бъде скрит с едно прекръстване, когато изричаш поредната си лъжа.

Неслучайно единственият известен човек, за когото от време на време се казва, че е умен, е Ахмед Доган. Но не защото е казал нещо, с което да ни образова, извел е някакъв фундаментален извод за света и го е променил към добро с някаква новодефинирана истина. Не. Той просто е силно адаптивен хитрец и кукловод. И умът му се ползва за политическо, икономическо и имотно влияние.     

И не е богат, защото му е провървяло да търка със стотинка лотарийни талончета.

Да, тук не е зловещо като „Ислямска държава“. И още организираните ирационални групи не законодателстват като в Саудитска Полша. Но това не пречи по някакъв много извратен начин да живеем в XIV век. Векът, в който България спря.