SHARE

Джеф Бриджис не се нуждае от представяне и нито една от личностите в новата ни рубрика „Три въпроса към изключителните“ няма да има нужна от представяне. Те са икони, пионери, гурута, гении.

Срещали ли сте някога някого, когото бихте нарекли “зъл”? 

Имаш предвид освен самия себе си? (Смее се.)  Попаднах на цитат на Солженицин, който казва: “Ако някъде съществуваха онези, които тихо извършват злини и ако беше нужно само да ги отделим от останалите и да ги унищожим. Но границата между добро и зло прорязва сърцето на всяко човешко същество. И нима някой има волята да унищожи част от собственото си сърце?”

Доброто и злото са двете страни на една и съща монета.

Но бихме могли да кажем, че има разлика между злото в нас и злото в някого, който умишлено наранява други хора…

Идеята, че има тотално разделение е точно това, което създава злото. Защото не можем да видим това, което ни свързва като хора; не можем да се поставим в обувките на другия, не можем да го разберем, просто му поставяме етикет “зъл” и това е. Но те са човешки същества, с майки и бащи, те са се влюбвали, те са преживели ужасни неща. Лесно е да видиш злото в другия, но то живее във всеки един от нас. Това себелюбие, това е нещо, което всички имаме в себе си. Понякога успяваш да се справиш с него, понякога – не.

Как се преодолява това? 

Не можем да видим напълно гледната точка на другия, но това е нещо, което може да ни обедини, защото е универсално. Не е нужно задължително да ни разделя. Това е сходство. Когато осъзнаеш, че не разбираш всичко, тогава идва състраданието и прошката и това е най-голямото осъзнаване, на което сме способни. Този акт на състрадание създава чувство на връзка, на любов. А тази връзка се превръща в скъпоценна, важна. Може да приемем тези трудни времена като възможност да се сближим и да се поучим един от друг. Аз научих много от жена си. Толкова много неща изскачат. Ако обръщаш достатъчно внимание, се учиш всеки ден. Животът е моят гуру.

Цялото интервю на английски може да прочетете в онлайн изданието The Talks, от което преведохме три въпроса с тяхно разрешение. 

Снимка: Chelsea Lauren/WireImage