SHARE

Катрин Деньов не се нуждае от представяне и нито една от личностите в рубрика ни „Три въпроса към изключителните“ няма нужда от представяне. Те са икони, пионери, гурута, гении.

Мадам Деньов, след толкова години като икона на френското кино трябва ли някой да ви казва какво да правите?

Да, иначе няма да има какво да правя. Не искам да правя само това, което знам как се прави. Искам да бъда насърчавана към други неща. Трябва ми режисьор, защото актьорите трябва да бъдат режисирани. Разбира се, че мога и сама, но ще правя само неща, които вече съм правила. И това е опасно, да правиш нещата по лесния начин, винаги да избираш един и същ тип роли.

Искате да продължавате да се пробразявате.

Не да се преобразявам, но да създавам усещането, че новият ми филм е първият такъв по един или друг начин. Не се чувствам банална. Не бих искала да правя нещо и да имам чувството, че съм го правила преди и това е просто един ден. Трябва винаги да има предизвикателства в работното ежедневие.

Историите, които днес се разказват във филмите, са по-различни от тези, когато сте започнали кариерата си.

Историите винаги са огледално отражение на обществото и киното следва обществото и начина, по който хората живеят, начина, по който те се обичат, начина, по който показват емоциите си. Киното винаги е било отражение на това и, разбира се, то се променя. За 30 години доста се е променило.

Хората се развеждат много по-лесно, жените могат да правят секс, без да се притесняват, че ще забременеят, това промени много неща и киното ги следва.

Не можеш да разкажеш същите истории. Сега не може да се пуши във филмите и това ги кара да изглеждат различни. Съществуват мобилните телефони – това променя значилно сюжета на историите! Преди можеше да си представиш ситуация, в която фактът, че не можеш да се свържеш с някого, ще има огромни последствия, но днес е много по-различно. Всеки има мобилен телефон и можеш да се свържеш с всекиго, навсякъде, по всяко време. Това променя нещата.

Цялото интервю на английски може да прочетете в онлайн изданието The Talks, от което преведохме три въпроса с тяхно разрешение. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.