SHARE

В Будапеща се проведе протест срещу растящото влияние на Русия в Унгария и авторитарната политика на унгарския премиер Виктор Орбан в понеделник вечер. Протестът беше организиран на няколко преки от руското посолство, тъй като полицията забрани той да се състои пред самата сграда. На протеста е имало и скандирания в подкрепа на Европейския съюз. През уикенда беше организирана и пародийна демонстрация срещу Орбан, която бе със сатиричния лозунг „Поход за мира на правителството и Русия… и срещу всичко останало“.

Започналото вчера досъдебно производство срещу длъжностни лица от Комисията за енергийно и водно регулиране е по сигнал от 16 януари т.г. до главния прокурор Сотир Цацаров с твърдения за неправомерни действия на газовите дружества на Сашо Дончев и конкретно „Овергаз инк“.

В официалното съобщение на прокуратурата не се съобщава от кого е изпратен сигналът и кога е започнала проверката. След като обаче сигналът е постъпил на 16 януари, а срещата между Дончев и Цацаров се е състояла на 21 март, се предполага, че бизнесменът е бил вече обект на проверка, когато главният прокурор е разговарял с него. Именно заради въпросната среща, на която Дончев твърди, че му е оказван натиск, се проведоха в понеделник вечер протести с искане на оставката на Цацаров в трите най-големи града в страната.

Правната комисия ще кани вече на всеки три месеца главния прокурор за обсъждане на дейността на прокуратурата. Подобни дискусии ще могат да се провеждат и по инициатива на председателите на върховните съдилища и на самия главен прокурор. Предложението за измяна на правилника бе мотивирано от бившия правосъден министър и настоящ депутат Екатерина Захариева, като писмо с предложение за подобен текст е изпратил и самият главен прокурор. В него той изрично подчертава, че ще докладва пред депутатите по въпроси, свързани с борбата с корупцията и организираната престъпност, без да се коментират текущи дела.

Прокуратурата проверява част от строежа на магистрала “Марица” по сигнал на Европейската служба за борба с измамите. От съобщението на държавното обвинение не става ясно кога е изпратен сигналът и по какъв повод е той. Посочва се единствено, че агенти на ДАНС и следователи от специализираното звено “Антикорупция” са влезли в сградата на агенция „Пътна инфраструктура“, като са иззели документи по дело за престъпления по служба и безстопанственост във връзка със строежа на магистрала “Марица”. В началото на април ДАНС отново проведе акция в агенцията, след като стана ясно, че липсват част от документите на участник в търга за тунел „Железница“ на магистрала „Струма“.

Междувременно след проверка на агенцията стана ясно, че всички тунели по АМ „Хемус“ и АМ „Тракия“ са за основен ремонт. Инспекциите бяха възложени на агенцията от Върховната административна прокуратура след инцидента в тунел “Ечемишка”, при който загина една жена. Проверката е установила, че общо 14 тунела по магистрали и републикански пътища имат нужда от освен ремонт.

Още трима болнични директори, назначени временно от служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев, спечелиха обявените конкурси за титуляри. След като миналата седмица конкурсът в “Пирогов” спечели временният й шеф Асен Балтов, сега същото се случи с временните директори на “Майчин дом”, “Иван Рилски” и Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Промените на Семерджиев обхващат не само ръководствата на болниците, но и директори на агенции, спешни центрове, здравни инспекции и дирекции в министерството.

Централната избирателна комисия прекрати предсрочно мандата на Ценко Чоков като кмет на врачанското село Галиче. Чоков не изпълнява кметските си задължения вече близо една година, тъй като е задържан от властите. Срещу него са повдигнати пет обвинения – за лихварство, отвличане, побой, палежи и ръководене на организирана престъпна група.

Предизборната кампания на победителя на първия тур на президентските избори във Франция и фаворит на балотажа Еманюел Макрон е била обект на атака от свързани с Русия хакери, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на данни от японската антивирусна компания “Тренд майкро”. Компанията съобщи за опити на хакерската група “Пон сторм” да бъдат откраднати потребителски имена и пароли на хора от предизборния щаб на Макрон, но всички те са били осуетени. Макар японската компания да не отправя обвинение към конкретна държава за контрол върху атаките, редица американски разузнавателни компании твърдят, че “Пон сторм”, известна още като “Фенси беър”, е част от разузнавателния апарат на Русия.

Стартира проект за борба с недостоверните и лъжливи новини от основателя на “Уикипедия” Джими Уелс. Wikitribune ще бъде сайт, включващ новинарски материали, аудио- и видеофайлове от интервюта, като той ще бъде със свободен достъп както „Уикипедия“. Новините ще бъдат попълвани, редактирани и проверявани онлайн от хората. Материалите ще се публикуват заедно с източниците им, като всеки ще може да алармира за неточност в статиите и да изисква проверка на конкретно твърдение, както е сега в “Уикипедия”. Уелс поясни, че ще се отразяват както политически теми от САЩ и Великобритания, така и по-специализирани теми от науката и технологиите.

Към всички членове на Сената в САЩ  е отправена покана да присъстват утре в Белия дом, за да бъдат информирани за положението в Северна Корея. Междувременно корейската държава извърши мащабна тържествена стрелба по случай 85-годишнината на армията.

Пътният трафик е най-сериозният източник на т.нар. шумово замърсяване в Европа, показва най-новият анализ, публикуван от Европейската агенция за околната среда. Докладът сочи, че заради пътния трафик около 100 милиона европейци са изложени на шум над нормата, определена от ЕС, като 32 милиона от тях живеят сред много високи шумови нива. Шумът е определен от Световната здравна агенция като втория най-сериозен екологичен проблем в Европа след замърсяването на въздуха.

За изготвянето на бюлетина е използвана информация от “Дневник”, ”Медиапул” и BBC.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.