SHARE

Светлините засияват, на подуима като богини от Олимп стоят пет жени, чиито крака стигат до небесата, а златните им одежди блестят на фона на прожекторите. След първоначалния взрив от светлина се заглеждаме в лицата им и те изглеждат познати – да, това са Синди Крауфорд, Наоми Кембъл, Клаудия Шифър, Карла Бруни и Хелена Кристенсен, обвити в златно ламе и завърнали се от 90-те. Vogue нарече шоуто „най-епичния момент на подиума“ по време на пролетното шоу на „Версаче“ за 2018. Появяването на оригиналните супермодели разтърси модната столица Милано.

„Носталгията по супермоделите никога не е била по-силна“, пишат от Vogue, а публиката е гладна за класическите супермодели, които напомнят златната ера на 90-те. С феномени като Instagram, с чиято помощ всяка жена може да се превърне в модел, желанието на „Версаче“ да върне класата е очевидно. Посланието е ясно дори с присъствието на нови лица като Бриджит Кос, Тами Уилямс, Нора Атал и Фарета, които споделят помежду си старите идеи за това как един модел трябва да изглежда – високи, стегнати и изключително женствени, те връщат идеята за зрялата жена в модата, а не това, което Vogue определя като „деца, които си играят на обличане с кукли“.

 

Ключовата дума е жена. На 51, 49 и 47 жени като Крауфорд, Бруни и Кембъл не се появяват често на подиума. Повечето модели в седмицата на модата бяха под 20-годишна възраст, но присъствието на жени от такава величина привлече публиката с огромна сила. Директорът на кастинга на Versace Пиерджорджио дел Моро избира да изпълни шоуто с множество поколения красиви и силни жени, което определено е свежо, както потвърждават и от Vogue. „Годините не определят стила и модният подуим трябва да отразява визия за красота, която да не е фокусирана ексклузивно над младостта.“ Дефилето на Кая Гебер, последвана от майка си Синди Крауфорд, ни напомня именно това. А Versace открадна шоуто. И напомни какво означава класа.

Синди Крауфорд с дъщеря си Кая Гебер
Кая Гебер

Снимки: Vogue

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.