SHARE

„Най-елегантният мъж във френската мода – Юбер Тафен де Живанши, си отиде на 91 години.“ Съобщението дойде от Филип Вене, неговия парньор, а френският Le Monde заяви, че със смъртта на Живанши залязва последният свидетел на златната ера на висшата френска мода.

Франция тече във вените на Живанши, който се ражда през 1927 г. в старо благородническо семейство. Малкият израства изпълнен с възхищение към майка си, след като баща му загива, когато той е едва на 2 годинки. Дядо му пък колекционира костюми, които омайват малкото дете и култивират в него любов към фините тъкани, красивите десени и елегантните комбинации.

Той пораства с мисълта, че ще учи право – такава е волята на семейството му. Но под различни влияния започва да рисува, а на 17 години се мести в Париж, за да учи в Академията на изящните изкуства и да се потопи в свободата и изкуството, които са синоними на града. По времето, когато Живанши се установява в Париж – 1945, градът е току-що освободен от нацистите, а талантливият младеж бързо пасва на атмосферата, обхванала онази епоха. Смесицата от европейски аристократи, артисти, художници и дизайнери дава на епохата дъх на иновация и въображение, който ще превърне висшата мода в легендарно явление.

Той има шанса да учи при историческите имена на модата, а по-късно става артистичен директор на ателието на италианката Елза Скиапарели – кралицата на модния авангард.

През 1952 г. Живанши става свидетел на невероятния успех на друг свой близък приятел – Кристиан Диор, и именно това го провокира да реши да създаде своя собствена марка. По това време той е на крехките 24 години, а колекцията му дебютира на следващата година, като нейното начало поставя Бетина Грациани, която ще остане една от любимите му манекенки.

Живанши оправя полата на Бетина Грациани по време на първата си пролетна колекция, февруари 1952.

Живанши е пионер с една идея, която днес може би изглежда банална: възможността жените да носят две отделни дрехи – горна и долна, които да комбинират по свое усмотрение и според собствения си вкус. Това се случва в една епоха, в която жените все още носят корсети.

Макар и иронично наричан „лошото дете на висшата мода“, неговата цел не е да се бунтува срещу наложените норми, а просто да осигури комфорта на клиентките си. На следващата година той среща Одри Хепбърн, обърквайки я с майка ѝ – приятелството между дизайнера и актрисата ще просъществува десетилетия, до смъртта на актрисата. Той я облича за браковете й, в ежедневието й… „Беше почти като любов от пръв поглед между Одри и мен“, казва самият той. Едно легендарно приятелство.

Неговият стил е точно толкова безупречен, колкото и маниерите му, припомнят си френски издания. Той залага на семплото, красивото и софистицираното в изкуството, но това в никакъв случай не му пречи да бъде новатор. Живанши първи се впуска в прет-а-порте модата, негова е и идеята за създаване на парфюми, които да бъдат вдъхновени или посветени на жени – идея, която отново днес се приема за даденост и едва ли има известна жена без свой парфюм. Коя е първата? Одри Хепбърн, разбира се. Живанши е омаян от афроамериканските модели, което понякога предизвиква мръщене в обкръжението му. Негов модел е една от първите чернокожи жени в сферата.

От 1997 до 2001 Живанши е президент на френския клон на „Кристис“, а в дома му се подвизават шедьоври на Пикасо и мебели от XVIII в. Мъжът сам по себе си остава изкуство. Сътвореното от него остава легенда. Историята, която е написал с с игла, конец и креда, днес е вдъхновение за милиони и шедьовър, почитан от мнозина.

Залезът на една легенда никога не е равнозначен на смърт, когато неговото творение продължава да живее.

Защото, както казва самият той: „Тайната на елегантността е да приличаш на себе си“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.