SHARE

Ръководството на Софийския районен съд застана с официална декларация зад съдия Силвия Хазърбасанова, след като тя стана обект на медийна атака от ПИК заради свое решение по дело. 

Поводът за атаката е дело на учителя по история и кандидат на „Да, България“ Емил Джасим срещу очернящата кампания, водена от близката на Делян Пеевски медия. Съдията по делото отсъжда в полза на Джасим, което води до атаки по нея от медията. 

Очернящата кампания срещу съдия е и причина колегите ѝ да излязат с декларация – действие, още по-значимо предвид принципа, че съдът говори единствено с решенията си, и показващо сериозния натиск, на който понастоящем са подложени българските магистрати.  

Публикуваме декларацията на Софийски районен съд:

ДЕКЛАРАЦИЯ

По искова молба с вх. № 2004898/08.03.2017 г. от Емил Джауд Джасим срещу „ПИК НЮЗ“ ЕООД в Софийски районен съд е образувано гражданско дело № 14025/2017 г. с докладчик съдия Силвия Хазърбасанова. На 23.04.2018 г. по делото е постановено съдебно решение, което към момента не е влязло в сила. На 03.05.2018 г. на електронния сайт pik.bg е публикувана статия със заглавие „СКАНДАЛ В ПИК! Столична съдийка в комбина с хулителя на Левски – лекето Емил Джасим! Съдия Хазърбасанова, Левски лайно ли е?“. На същата дата е публикувана и статия със заглавие „САМО В ПИК! Красимир Каракачанов с остър коментар за осъдителната присъда срещу медията ни от хулителя на Левски – Емил Джасим (ВИДЕО)“.

В статиите не се излагат конкретни факти, анализ или оценка на съдебния акт, а по недопустим начин се атакува вътрешното убеждение и личността на съдията докладчик.

Във връзка с този случай обръщаме внимание на отговорността, която медиите носят за информиране на гражданското общество, и се противопоставяме на използваните от медията изрази и квалификации, с които се заклеймява нашият колега, и считаме, че чрез тях се засяга не само нейното лично човешко достойнство и добро професионално име, но и независимостта на съдебната власт.

АДМИНИСТРАТИВНОТО РЪКОВОДСТВО НА

СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.