SHARE

Късно вечерта след двудневни дебати британските депутати подкрепиха Брекзит с голямо мнозинство.

Долната камара на британският парламент, която е от решаващо значение, гласува с мнозинство от 498 депутати срещу 114 гласа да даде право на премиера Тереза Мей да изведе страната от Европейския съюз.

Гласуването бе на първо четене като в подкрепа бяха всички депутати от консервативното мнозинство с изключение на един – отявления защитник на ЕС Кенет Кларк.

Към него се присъедиха шотландските и уелските националисти, либералдемократите и 47 депутати от основната опозиция – Лейбъристката партия. Останалите членове на лейбъристите застанаха в това гласуване до своя лидер Джеръми Корбин, който подкрепи Brexit вота в парламента. .

Законопроектът сега трябва да премине през още две четения в Камарата на общините и след това през Камарата на лордовете, където има възможност да срещне съпротива от проевропейско мнозинство, но дори така това само ще забави нейното приемане. Освен общините и лордовете и кралицата трябва да промулгира акта. Тя може и да не го направи, но последния път, когато това се е случило, е през 1708 г., когато кралица Ан отказва да одобри създаването на шотландски войски.

Въпреки всичко предвид огромното мнозинство в долната камара на парламента вече е почти неизбежно Британия да стартира процедурата по чл. 50 от Договора за Европейския съюз за извеждане на страната от ЕС.

Премиерът Тереза Мей обяви, че има готовност да започне процедурата до 31 март, но от лондонския Times предават, че тя възнамерява да го направи на 9 март.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.