SHARE

Европейската комисия обяви, че законът срещу НПО-тата на Виктор Орбан противоречи на европейското право и ако Унгария не го отмени, ще бъде изправена пред Съда на ЕС.

Планът на Орбан бе със закона да задължи неправителствените организации, които получават чуждестранно финансиране от над € 24 000 на година, да се регистрират в специален списък, да се обозначат като „организации, подкрепяни от чужбина“ и да докладват специфична информация за своето финансиране и дейност на унгарските власти, като в противен случай са изправени пред санкции.

Още юли месец Европейската комисия обяви, че законодателството нарушава свободното набиране на средства, тъй като това ще ограничи възможността на неправителствените организации да изпълняват дейностите си. Орбан се опита да направи промени в закона, които да умилостивят комисията, но днес от Брюскел не видяха съществени промени.

Според комисията законът е в нарушение на свободата на сдружаване, закрепена в Хартата на основните права на ЕС.

Комисията също така намира мерките на унгарските власти за „несправедливи и диспропорционални ограничения на свободата на придвижване на капитали, залегнала в Договора за функциониране на ЕС“.

И от ЕК също така отбелязват, че законодателството води до притеснения за „правото на защита на личния живот и личните данни“, тъй като законът изисква на властите да се предоставя детайлна информация за донорите и точната бройка на транзакциите, които ще бъдат публични.

Заключенията на комисията са конкретно за унгарския закон, но и българското правителство имаше планове да наложи забрана на чуждестранното финансиране за съсловните организации на магистратите извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство – действия, от които впоследствие управляващите се отказаха.

Унгария има един месец да се съобрази с решението на комисията, като в противен случай наказателната процедура ще отиде пред Съда на ЕС.

Снимка: AFP PHOTO / POOL / OLIVIER HOSLET

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.