SHARE

„Неуважението води до неуважение. Насилието подбужда насилие. Когато силните използват позицията си, за да тормозят останалите, всички ние губим.“

Мерил Стрийп, носител на награда за цялостно творчество на годишните награди „Златен глобус“

 

Прочетете и цялата реч на носителката на 9 награди „Златен глобус“ и още 3 награди „Оскар“ в превод на Йордан Цалов:

Моля седнете. Благодаря ви. Обичам ви всички! Трябва да ме извините – изгубих си гласа от викане и мъка този уикенд. А и си изгубих разсъдъка по-рано тази година, така че ще трябва да чета.

Благодаря на чуждестранната холивудска преса. Ще взема повод от думите на Хю Лори: Вие и всички ние в тази стая наистина принадлежим към най-очернените части на американското общество днес.

Замислете се: Холивуд, чужденците и пресата.

Но кои сме ние и какво изобщо е Холивуд? Шепа хора от хора от други места… Аз съм родена, отгледана и обучена в държавни училища в Ню Джърси. Виола е родена в къща на изполичар в Северна Каролина и израства в Сентрал Фолс, Роуд Айланд. Сара Полсън е родена във Флорида, отгледана от самотба майка в Бруклин. Сара Джесика Паркър е едно от седем или осем деца от Охайо. Ейми Адамс е родена във Виченца, Италия. И Натали Портман е родена в Йерусалим.

Къде са техните актове за раждане?

И красивата Рут Нега е родена в Адис Абеба, Етиопия, отгледана в Лонд… – не, в Ирландия май и тя е тук номираната за роля на момиче от малко градче във Вирджиния. Райън Гослинг, като всички най-мили хора, е канадец, а Дев Пател е роден в Кения, отгледан в Лондон и тук играе индиец, отгледан в Тасмания.

Така че Холивуд се движи от външни лица и чужденци. И ако ги изритаме всичките, няма да можете да гледате нищо друго освен футбол и смесени бойни изкуства, които… не са изкуствата.

Дадоха ми три секунди да говоря така че:

Единствената задача на нас, актьорите, е да се превъплътим в живота на хора, различни от нас, и да ви накараме да почуствате какво означава това. И имаше много, много, много силни изпълнения тази година, които направиха точно това. Спиращи дъха, прочувствени роли.

Но имаше едно изпълнение, което ме вцепени. То се заби право в сърцето ми. Не защото бе добро, нямаше нищо добро в него. Но бе ефективно и си свърши работата. То накара предназначената за него публика да се засмее и да си покаже зъбите.

Това беше онзи момент, в който човекът, искащ да заеме за най-уважаваното място в страната ни, се подигра на журналист с увреждания – някой, когото превъзхожда по привилегии, власт и способност да отвърне на удара. Сърцето ми бе разбито, когато видях това и все още не мога да си го избия от главата. Защото това не бе филм, това беше истинският живот.

И този инстинкт да унижаваш се извършва от човек с обществена трибуна, от човек с власт – той нахлува в живота на всички ни, защото сякаш дава разрешение на останалите да се държат по същия начин.

Неуважението води до неуважение. Насилието подбужда насилие. Когато силните използват позицията си, за да тормозят останалите, всички ние губим. Добре, продължавайте в същия дух.

И това ме кара да се обърна към пресата. Имаме нужда от принципна журналистика, която да държи сметка на властта, да ги предизвиква при всяко безобразие. Затова основателите [на САЩ – б.ред.] са вписали пресата и свободата й в конституцията. Така че бих помолила всеизвестната със своето благосъстояние Асоциация на чуждестранните журналисти в Холивуд, а и цялата ни общност, да се включат към комитета за защита на журналистите. Защото ще имаме нужда от тези хора в бъдеще, а те ще се нуждаят от нас да опазим истината.

И още нещо. Преди години бях на една снимачна площадка и се оплаквах – трябваше да работим вечерно време или твърде дълго, няма значение. Тогава Томи Лий Джоунс ми каза: „Мерил, не мислиш ли, че да си актьор е огромна привилегия?”.

Да, така е. И трябва да си напомняме каква привилегия и отговорност е да бъдеш съпричастен. Всички трябва да се гордеем с работата, която Холивуд почита тази вечер.

Както веднъж ми каза моята приятелка – покойната Принцеса Лея – вземи разбитото си сърце и го превърни в изкуство. Благодаря ви!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.