SHARE

Изборите свършиха и след тях водещите международни издания в един глас обявиха Румен Радев за проруския победител от президентската надпревара. Следващият президент категорично отрича тези твърдения, като на няколко пъти е казвал, че “България е лоялен, пълноправен член на Европейския съюз и НАТО” и той ще отстоява този стратегически избор, а приказките, че е руски агент, са дирижирани от “същите кръгове, които провалиха кандидатурата на госпожа Бокова за ООН”.

Стана ясно обаче, че още август месец лидерът на БСП Корнелия Нинова е обсъждала името и кампанията на Румен Радев с ген.-лейтенант Леонид Решетников, председател на Института за стратегически изследвания към Кремъл и бивш служител на руското външно разузнаване. Руските медии също припознаха Румен Радев за кандидатура на Кремъл и предвидиха завой на българската външна политика към Русия, а съветникът по външна политика на руския президент Юрий Ушаков заяви че очаква “възможности за по-конструктивни отношения”.

От всичко това изглежда, че ако някой “дирижира” наратива за проруския образ на Румен Радев, то това са кръговете около самия него и Русия. Те са тези, които се хвалят с “день победы”, за тях е очевидно, че един бивш генерал на НАТО ще бъде благоразположен към Кремъл и те са тези, които сами си признават, че са обсъждали кандидатурата на Радев с близки до Путин.

С действията си обаче и самият Румен Радев подхранва изградения му образ. На култовата дата 10 ноември, между двата тура на изборите, Румен Радев дава интервю за един от проводниците на руската пропаганда – сп. „a-specto“. В него той говори за “пропилените възможности” от “Южен поток”, който, да припомним, бе спрян, защото противоречи на европейското законодателство и засилва енергийната зависимост на България от Русия.

Две седмици по-късно – на 23 ноември – вече избран за президент, той дава ново, трето за последните два месеца, интервю за „a-specto“, в което заявява, че първото му действие като държавен глава ще бъде да сезира Конституционния съд, за да отмени той договора за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА).

В подкрепа на тезата си Радев изрежда познатите до болка опорки на левицата срещу търговското споразумение, които са оборвани нееднократно, включително и от Европейската комисия. Но думите на Радев дават ясен сигнал – едно от първите му действия ще бъде насочено против политиката на ЕС, и то по отношение на решение, за което е постигнат труден консенсус в рамките на съюза.

Следва срещата на новоизбрания президент с представители на Руския институт за стратегически изследвания – чийто директор – процесният Решетников, обяви, че е обсъждал кандидатурата на Радев с Корнелия Нинова. На 24 ноември Румен Радев се срещна с представителя на института Елена Супонина и главния редактор на списание „Проблемы национальной стратегии“ Аждар Куртов. На срещата е участвала и доц. Дарина Григорова от Евразийския център VIA EVRASIA, която е поканила двамата анализатори на Кремъл в страната, за да проведат серия от лекции на тема “Ситуацията в Близкия изток и Централна Азия в света на сътрудничество между Русия и България”.

dsc_0258
Елена Супонина и Аждар Куртов се срещат с Румен Радев.

С подобни действия – интервюта за пропагандни издания, противопоставяне на стратегически европейски политики и срещи с кремълски служители – Радев само доказва, че не само не иска да сложи край на определените от него като “манипулации” твърдения, че той е кандидатът на Кремъл, но тъкмо напротив. Още не встъпил в длъжност, той бърза с поклоните към „братята освободители“.

За капак на всичко това той присъства и на пленум на БСП, където почете с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на комунистическия диктатор Фидел Кастро. Така един от първите външнополитически актове на Румен Радев бе да отдаде чест на подкрепян от Кремъл тиранин, убил десетки хиляди и нарушил правата на милиони.

59645
В чест на Команданте.

„Моите лични благодарности и вашите за г-жа Корнелия Нинова. С лидер като нея, който има визията, който има силата да отстоява своите решения, да гледа напред в бъдещето и да носи отговорност аз съм спокоен, че БСП, стъпвайки на този успех, който постигна, ще има мъдростта и отговорността да продължава да работи за доброто на българския народ!“ са думите на този, който трябва да бъде надпартиен – Румен Радев, на пленума на БСП.

Междувременно той отиде и на премиера в операта, което е похвално. Спестено ни беше дали културното събитие е ежедневие за генерала и съпругата му, или пък е ПР демонстрация заради новата му роля. Дано поне това стане традиция.

В крайна сметка кой образ надделява, ако го съдим по делата му? Този на европейския генерал от НАТО или другият – на руския агент в НАТО и ЕС, който посреща евразийски лектори и го аплодират пропагандни издания.

 

SHARE