SHARE

В Европа се води дебат за нейното бъдеще и реформите, които ѝ предстоят. В същото време България продължава своите опити да завърши своята интеграция, като стане член на еврозоната и Шенген.

Не само у нас, но и в редица други страни се водят дебати за бъдещето на Европейския съюз – съвсем наскоро стартира и инициативата на френския президент Еманюел Макрон за дебата във всички страни относно бъдещето на ЕС.

Подобен е и българският формат „Европа отново на път“, поредица от събития, с които общественият разговор се води и в България. Миналата година едно от събитията събра на едно място трима премиери – Борисов, Станишев и Сакскобургготски.

Тази година на 26 април (четвъртък) отново се провежда подобна среща – като конкретната тема е „България в еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“. На нея може да забележите, че са поканени лица с всякаква партийна принадлежност.

Сред тях са: Бойко Борисов, Сергей Станишев, Корнелия Нинова, Владислав Горанов, Николай Василев, Георги Пирински, Йордан Цонев, Румен Гечев и Драгомир Стойнев. Дори проруският пропагандатор Петър Волгин ще участва във финалния етап на дискусията. 

От политическия елит на страната липсва една-единствена фигура – президентът Румен Радев.

Остава въпросът защо? Особено предвид последните му действия – активно да иска страната ни да се разграничи от Запада по отношение на сирийската атака и дори осъди Великобритания, САЩ и Франция на заседание на КСНС, както и непрестанните му опити да си уреди посещение в Москва.

Напомняме също, че има сведения, че номинацията на българския президент е била оркестрирана от руските служби под ръководството на Института за стратегически изследвания, чийто директор през 2016 г. ген. Леонид Решетников се среща с Корнелия Нинова и ѝ връчва профил на кандидат и стратегия за неговото избиране, както разкри „Терминал 3“ на 2 декември 2016 г., а впоследствие информацията бе допълнена и потвърдена от Wall Street Journal.

Не знаем дали президентът е получил покана за участие на дискусията, но фактът, че на нея присъстват най-високопоставените държавници в страната без него, говори много. Също толкова ясно говори и фактът, че до момента той веднъж не е заел ясна проевропейска и прозападна позиция в нито един момент.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.