SHARE

Всички връзки, които досега бяха разкрити между Доналд Тръмп и Кремъл, до момента засягаха само членове на екипа му. Една обаче засяга самия него и бизнес контактите му с руски  олигарх, както и новия му секретар по търговия – Уилбър Рос.

В края на януари т.г. немската Deutsche Bank бе глобена с $630 млн., тъй като е участвала в схема за пране на пари с руски олигарси, като им е помогнала да легитимират общо ок. $10 милиарда чрез клоновете си в Москва, Ню Йорк, Лондон и… Кипър.

Тези схеми за пране на пари продължават от години – техният инициатор е бившият изпълнителен директор на Deutsche Bank Джоузеф Акърман, който напуска банката през 2012 г.

И две години по-късно той заема нова позиция. Председател на борда на директорите на Кипърска банка (Bank of Cyprus), поканен от собственика на най-голям дял в банката Уилбър Рос.

Кой е Уилбър Рос? Инвеститор, чието имущество Forbes оценява на $2.5 милиарда, привърженик на протекционизма и високите тарифи, голяма част от инвестициите му са в стоманената индустрия и компанията Mittal Steel, която е в сериозна конкуренция с евтиния китайски метал.

Освен всички тези неща от този месец Уилбър Рос има и нова позиция – секретар по търговията в администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. 

Освен тях другите собственици на големи дялове в Кипърска банка са Виктор Векселберг, известен като “най-богатият човек в Русия” и  близък приятел на Путин, и още една личност – олигарха Дмитрий Риболовлев, известен още като царя на торовете, собственик на ФК “Монако”. 

Но най-интересното в тази история не е връзката между настоящия секретар по търговия на САЩ и двама руски олигарси в схема за пране на пари.

Дмитрий Риболовлев е обвързан също така с друг човек – Доналд Тръмп. В края на 2008 г. Риболовлев започва бракоразводно дело с жена си и тогава Риболовлев се опитва да скрие възможно най-бързо част от състоянието си, за да не го вземе бившата му съпруга.

И тогава пред него се открива чудесна възможност къде да  похарчи част от богатството си – La Мaison de l’Amitié (от фр. – къщата на приятелството) – имение, извадено като  от филма “Scarface” с Ал Пачино, намиращо се в Палм Бийч, Флорида. През 2006 г. тази къща е закупена от Доналд Тръмп за  $40 милиона.

Две години по-късно Дмитрий Риболовлев, осъзнал, че го очаква тежко бракоразводно дело – решава да закупи имението La Мaison de l’Amitié от Тръмп за сумата от $100 милиона – два и половина пъти повече, отколкото Тръмп я е закупил две години по-ранo. В онзи момент Тръмп също така е затънал в дългове, един от които е от $40 милиона към Deutsche Bank.

Deutsche Bank търси пари от Тръмп и точно в този момент изненадващо той ги получава от  руския олигарх.

Тръмп и Риболовлев твърдят, че никога не са се виждали. Но по  едно странно стечение на обстоятелствата самолетът на Риболовлев постоянно се засича със самолета на Тръмп, и то през 2016 и 2017 г.  – това се случва на  3 ноември 2016 г. (пет дни преди изборния ден в САЩ) на същото летище в Северна Каролина, на което е и Тръмп, за да  проведе митинг. След това двата самолета се засичат на второ летище в същия щат в същия ден.

Седмица по-рано на 30 октомври самолета на Риболовлев е в Лас Вегас – същия ден, в който и Тръмп е там, за да провежда митинг.

И след като Тръмп става  президент, отново продължават засичанията. На 11-12 февруари Тръмп прекарва уикенда си в частния си клуб „Мар-а-Лаго“, където провежда среща и с японския премиер Шиндзо Абе. И същия този уикенд самолетът на Риболовлев потегля от Франция и каца в Маями, Флорида, където се намира частният клуб на Тръмп.

Тези три съвпадения на самолетите на Тръмп и Риболовлев може и да са случайност. Може и да е  съвпадение, че Риболовлев има бизнес взаимоотношения с Тръмп.

Както и факта, че настоящият търговски секретар на Тръмп е обвързан с Риболовлев и банка, участваща в схема за пране на  пари, в които има и сметки на роднини и близки на руския президент Владимир Путин.

Но Уилбър Рос става поредният човек в администрацията и кампанията на Тръмп с връзки с Русия. Освен него имахме съветник по националната сигурност с незаконни контакти с Москва, главен прокурор с тайни контакти с Москва, държавен секретар с интереси за милиарди в Москва, бивш шеф на предизборната кампания и съветник по назначения в администрацията на Тръмп, който е ръководил кампаниите на проруския украински президент Виктор Янукович, срещи на личния адвокат на Доналд Тръмп след избирането му за президент с проруски украински политици и още много други лица.

Около Доналд Тръмп и Русия се събират твърде много случайности.

*Материалът е основан на разследването на MSNBC и Рейчъл Мадоу. 

Снимка: Доналд Тръмп и Уилбър Рос, REUTERS/Mike Segar

SHARE