SHARE

На тазгодишната церемония „Икар 2018“ голямата награда в категория „РЕЖИСУРА“  бе връчена на Галин Стоев за спектакъла „Танцът Делхи“ (Народен театър „Иван Вазов“). Той бе един от малцината, които изпълниха сценичното пространство освен с магнетично присъствие и със смислени слова. В следващите редове ви представяме речта на Галин Стоев:

„Благодаря ви!

Благодаря за тази награда на Съюза на българските артисти! Тази награда е специална, защото идва от колеги от съсловието!

Скоро прочетох нещо, което ми се стори интересно за споделяне. Прочетох, че през Просвещението се извършва един квантов скок в съзнанието на човека. Този човек се научава през Просвещението за първи път да излезе от собствената си глава и да влезе в главата на другия. Тоест да разбере гледната точка на другия. Да погледне света през неговите очи.

Човек се научава да разбира противоположната гледна точка. Смисълът на културата е в това – да излезеш от затвора на собствените си мисловни конструкции и да откриеш гледната точка на опонента си. Да изпиташ емпатия. Да изпиташ емоционална съпричастност. Да се научиш да съчувстваш. Да се научиш да състрадаваш.

Културата ни учи да прекрачваме собствените си граници и да осъществяваме срещи в едно друго пространство. Пространство, което се намира над бойното поле на нашите непреодолими различия. Различията са културни, религиозни, етнически, икономически, социални. Когато тези различия станат прекалено много или прекалено шумни, или прекалено големи, някой винаги започва да ги използва като повод да ни конфронтира един с друг.  Тогава те се превръщат в повод за напрежение, повод за конфликти, в повод за омраза, в повод за насилие. Насилие към другия, по-слабия, към този, който не е като нас, към този, който не мисли като нас. И точно тук се появява културата. Културата е тази, която ни кара да действаме и да мислим не като животни, а като съзнателни индивиди. Съзнателни индивиди, които са дарени със свободна воля. Свободната воля е свободна само защото ни позволява доброволно да изберем това, което е противоположното на конфликта. Доброволно да изберем това, което е противоположното на омразата, това, което е противоположно на глупостта, на комплекса и на страха.

Културата ни учи да бъдем свободни! Да бъдеш свободен можеш само тогава, когато се научиш да зачиташ свободата на другия! И културата ни учи на търпимост. Гледайки какво се случва в обществото ни днес, мисля, че търпимостта е нещото, от което имаме огромна нужда именно днес, именно тук и сега.

Честит празник на всички, които работят за това културата да възвърне и да запази истинския си смисъл!

Приятна вечер.“

Да припомним на читателите, че Галин Стоев е един най-добрите съвременни български режисьори. От няколко години той работи и се развива почти изцяло в чужбина. Поставял е във Англия, Германия, Белгия, Русия, като негови спектакли се играят в момента на сцените на Комеди Франсес (Париж), Македонски народен театър и др. От началото на тази година Галин Стоев ни направи още по-горди, след като стана първият българин, директор на френски театър (в град Тулуза). На родна сцена неговите вълшебни спектакли могат да се видят в Театър 199 „Валентин Стойчев“, както и от този сезон в Народния театър – „Танцът Делхи“ („Икар 2018″ освен за режисура, за най-добра главна женска роля – Радина Кърджилова, и поддържаща женска роля на София Бобчева).

Благодарим ти, Галине, че ни даваш смисъл и ни мотивираш да търсим и живеем чрез култура в един по-красив свят!

Автор: Маргарита (М.Т.)
Текстът е препубликуван от специализирания сайт за театрално изкуство LoveTheater.bg

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.