SHARE

Мнозинството на ГЕРБ в предишния парламент е приело в предпоследния ден поправки в Наказателния кодекс, с които е позволило на двамата осъдени за отвличания от престъпната група „Наглите“ да излязат предсрочно от затвора, съобщи в. „Сега“.

Промяната дава право на осъдените да искат от съда предсрочно условно освобождаване. Дотогава единствено затворническата администрация и прокуратурата имаха право да правят такива предложения.

Но това не е всичко. Депутатите нанасят още една промяна, която, изглежда, е скроена точно за случая с „Наглите“. Те отменят разпоредба, повеляваща, че лицата, осъдени за опасен рецидив, не могат да бъдат предсрочно освободени, докато не излежат поне две трети от присъдата си и им остават по-малко от 3 г. до края на лишението от свобода.

Подобна присъда за опасен рецидив по друго дело има един от „Наглите“ Ивайло Евтимов и тя би го възпрепятствала от това да иска предсрочно освобождаване. 

Ивайло Евтимов, осъден на 18 години затвор, и Любомир Димитров – осъден на 10 г. – заедно с други двама съучастници бяха признати за виновни за 12 отвличания, извършени в периода март 2007 – октомври 2009 г.

Операция „Наглите“ беше проведена от МВР на 17 декeмври 2009 г. Делото срещу задържаните при нея започна на първа инстанция в СГС на 22 декември 2010 г. и приключи на 2 април 2012 г. През 2014 г. Върховният касационен съд окончателно ги призна за виновни, като намали присъдата на Любомир Димитров с 5 години заради сътрудничеството му с властите.

Делото  бе знаково за първия кабинет на Борисов, като той и вътрешният министър Цветан Цветанов го представиха за символ на своя успех в борбата с организираната престъпност.

Няколко години по-късно следващото правителството на ГЕРБ с подкрепата на реформаторите и патриотите внася промените в Наказателния кодекс чрез изменения в преходните разпоредби на Закона за изпълнение на наказанията.

Съвсем скоро след влизането в сила на измененията в НК двамата затворници подават молби в Софийския градски съд да бъдат освободени предсрочно.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.