SHARE

Какво значи да събереш звезден репертоар? Например това означава Дензъл Уошънгтън да открие събитието, Том Ханкс, Стив Карел и Самюел Джаксън да изнесат речи, а Бионсе, Джон Бон Джоуви, Джеймс Тейлър, Брус Спрингстийн, U2, Стиви Уондър и Шакира да свирят на него.

Това са само част от звездите, които взимат участие на церемонията по стъпването в длъжност на Барак Обама на 20 януари 2009 г. Момент от историческо значение – за първи път стопанин на Белия дом ще бъде чернокож, на когото само преди половин век в редица щати щеше да му е забранено да стои до бял човек в автобуса.

През 2017 г. на същата дата ще се случи друго паметно събитие. За първи път човек, който никога не е заемал политическа или военна длъжност, ще стане президент на САЩ.

Засега обаче нито една знаменитост сред артистите не се е съгласила да участва на церемонията. Екипът на Доналд Тръмп е обявил трима изпълнители – мормонския хор “Скиния”, 16-годишната участничка в “Америка търси талант” Джаки Иванко и танцувалния състав на Radio City “Рокетс”.

Къде са големите? Голяма част от тях осъждаха изказванията на Тръмп още по време на кампанията.

Тръмп очевидно също не е доволен, че най-голямата звезда на събитието се очертава да бъде мормонски хор. Но в типичен за него стил той заяви, че всъщност всички искали да присъстват, само че той ги отхвърлил. В деня преди Бъдни вечер той написа в twitter, че: “Всички от така наречения “А” списък от знаменитости искат билети за церемонията, но вижте какво направиха за Хилъри – НИЩО. Аз искам ХОРАТА!”.

След това и един от съветниците на Тръмп също се оправда пред CNN защо липсват звезди. “Знаете ли, това не е Уудсток, не е Summer Jam, не е концерт.”

Само че церемонията трябва да бъде точно това – празник. И през всичките години при встъпването в длъжност на републикански, както и на демократически президенти са присъствали големи артисти, за да отпразнуват историческото събитие.

След по-малко от месец ще започне нова страница в историята на САЩ и света. Очевидно тя ще започне с това как известните личности не искат да застанат до следващия президент на САЩ.

На снимката: Бионсе изпълнява националния химн на САЩ по време на церемонията по стъпването на длъжност на Барак Обама за втори мандат през 2013 г. 

SHARE