SHARE

Специалният прокурор Робърт Мълър е свикал голямо жури във Вашингтон във връзкa с разследването за сътрудничеството на екипа на Тръмп с Русия, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

„Това е знак, че разследването набира скорост и навлиза в нова фаза“, пише изданието. „Голямото жури, което е започнало своята работа последните седмици, е сигнал, че разследването на г-н Мълър навярно ще продължи месеци [а не години].“ Робърт Мълър е специалният прокурор, назначен да разследва намесата на Русия в американските избори през 2016 г. и дали президентът Тръмп и неговият екип са сътрудничили с Кремъл по време на кампанията.

“Голямо жури” в англосаксонската правна система е голям състав от съдебни заседатели, който определя дали има достатъчно доказателства за едно досъдебно производство да стане съдебно. Големите журита също така разрешават на прокурорите да издават призовки, изисква документи и свидетели да дават показания под клетва. „Правни експерти смятат, че решението на г-н Мълър да свика голямо жури предполага, че той смята, че ще му се наложи да изиска документи и получи клетвени показания“, съобщава Wall Street Journal.

Робърт Мълър бе назначен за специален прокурор, след като президентът уволни директора на ФБР Джеймс Коуми, който водеше разследването срещу него. В интервю за NBC Тръмп призна, че уволнил Коуми заради „онова нещо с Русия“.

Още по времето на Коуми голямо жури в щата Вирджиния бе свикано да разглежда случая на уволнения съветник по национална сигурност на президента ген. Майкъл Флин за тайните му контакти с Русия и финансирането, което е получавал от Кремъл.

„Това е още един знак, че в момента се готви продължителна и мащабна серия от обвинения, към които се стреми специалният прокурор“, заявява професорът по право от Университета Тексас Стивън Владек. „Ако вече е имало едно голямо жури в Александия [щата Вирджиния], разглеждащо Флин, то няма нужда от второ за същото дело. Това предполага, че разследването е по-голямо и по-мащабно от Флин, навярно значително при това.“

 

Имаме и множество доказателства, изтекли по медиите, че разследването е по-мащабно.

Първо стана ясно, че специалният прокурор Робърт Мълър разследва самия президент за възпрепятстване на правосъдието – най-малкото заради уволнението на директора на ФБР Коуми и оказан натиск върху други ръководители на разузнавателни и разследващи звена – обвинение, което води до свалянето на власт на Ричърд Никсън преди години.

Имаме и доказателство, че Кремъл и екипът на Тръмп са се координирали.

Синът на американския президент Тръмп – Доналд Тръмп-младши, публикува имейли, които доказват среща между него, зетя на Тръмп Джаред Къшнър и председателя на кампанията Пол Манафор с представители на руската държава, като те са целели да получат информация за опонента по това време на Тръмп – Хилъри Клинтън.

Отделно знаем, че води сериозно разследване и срещу бившия шеф на предизборната кампания на Тръмп и впоследствие съветник по назначенията в президентската администрация Пол Манафорт. За него стана ясно, че е предлагал помощ на Владимир Путин за подкопаването на антируската опозиция в бившите социалистически републики, за което съобщи Associated Press.

Манафорт е подписал договор за консултантски услуги на стойност от 10 милиона долара на година с руския олигарх Олег Дерипаска през 2006 г. И впоследствие стана ясно, че не е регистрирал тези пари, а е длъжен да го направи според Акта за чуждестранни агенти в САЩ (FARA).

От свои източници CNN съобщи, че разследването е констатирало, че финансите на Тръмп ще бъдат централни в разследването. За това сочи и назначаването преди няколко дни на 16-ия юрист в екипа на Мълър – Грег Андрес – съдружник в една от най-престижните нюйоркски кантори Davis Polk & Wardwell LLP, който е експерт в корупцията и прането на пари.

Сериозните финансови зависимости, за които знаем, между Тръмп и Русия са свързани с олигарха Дмитрий Риболовлев, който спасява Доналд Тръмп от огромен негов заем от $40 милиона към Deutsche Bank.

Deutsche Bank, която в края на януари т.г., бе глобена с $630 млн., тъй като е участвала в схема за пране на пари с руски олигарси, търси пари от Тръмп и точно в този момент изненадващо той ги получава от руски олигарх. (Повече по темата можете да прочетете тук.)

Друго направление е финансирането и срещите, които е имал Тръмп и екипа му с руската държавна банка Внешэкономбанк.

Това са само част от публично известните факти по делото. Само от тях ние знаем, че сътрудничество между Тръмп и Русия по време на кампанията е имало. Само от тях знаем, че Тръмп е имал вземане-даване с руски олигарски с неясни ползи за руската страната. Само от тях знаем, че Тръмп уволни разследващия го директор на ФБР заради разследването срещу Русия – което навярно е възпрепятстване на правосъдието. 

Какво знае екипът на Мълър и какво тепърва ще узнава? Робърт Мълър е дългогодишен бивш директор на ФБР, който се ползва с безапелационна репутация както от републиканци, така и демократи.

В дългата му кариера той е ръководил делата срещу мафиотския бос Джон Готи и панамския диктатор Мануел Нориега.

16-членният екип на Мълър също е запълнен с едни от най-опитните прокурори на САЩ – участвали от „Уотъргейт“ срещу президента Никсън, през залавянето на петте нюйоркски фамилии на мафията до прането на пари в Източна Европа.

Скоро Тръмп няма да може и да уволни екипа на Мълър, дори и да иска (в момента трябва да заповяда на зам. главния прокурор да стори това), тъй като в Сената се готви законопроект, според който специалният прокурор може да бъде уволнен само след съдебен контрол над причините за уволнението му.

Но дори до тогава – както заяви републиканският сенатор Линдзи Греъм: „Всеки опит да бъде уволнен Мълър ще бъде началото на края на президентството на Тръмп“.

Повече информация може да научите в „Кремългейт – всичко, което трябва да знаете за историята на века

 

 

SHARE