SHARE

Не е нужно да имате способностите на Ванга или произволна кандидат-президентка лечителка, за да сте се сдобили вече с усещането, че параболата на колосален по размер цивилизационен екскремент се пресича от енергичната работа на снажен вентилатор. Тръпнем кога, как и защо, истерясваме в очакване и паралелно с това се озлобяваме все повече помежду си, защото не обичаме да сме рационални, а да очакваме щастие от изтрито със стотинка талонче.

Геополитически светът е също толкова несправедлив, корумпиран и лицемерен, какъвто го виждаме и в лицето на родната управленска каста. Къде обосновани, къде медийно хиперболизирани, сигналите за Трета световна се редуват с очакването вълна нашественици по нашите земи. Международната икономика е непрекъснато пред колапс, водещ до катаклизми и бедност. И за капак – ледниковите капи на планетата се стапят и ако нивото на Световния океан се вдигне с около 2 метра, няма да успеем да идем, когато довършат замъка в Равадиново отвътре.

Времената са тревожни и напрегнати. Вече няма нормални страни, където да се емигрира, а когато опцията за бягство се изгуби, преследваното от реалистични проблеми, от насадени страхове и от въображаемо големи опасности животно спира да смята, че има какво да губи, и откача по възможно най-деструктивен начин.

И не е хубаво да позволяваме на себе си да се почувстваме като плячка в безизходица, която да реши панически да се наака в жалък опит да се спаси от грозната участ. Единствено хладната трезва мисъл може да даде решения и отговори, или както Пътеводителят на галактическия стопаджия зове: Без паника!

Затова ще предложа на читателя няколко заключения с оптимистична светлинка, така че радостта да освежи света и човечеството да се откопчи от ръцете на черногледството и да се наслади на най-мирния си и ненаситен с чуми и епидемии период. Всичко е въпрос на виждане и дори в най-тъжните сюжети може да се открие позитивното. Ето как:

 

 1. Жена или мъж от Източна Европа ще стане президент на България!
 2. Ще разказвате на внуците си как мощна военна и икономическа сила е била управлявана от Умпа-Лумпа или Круела Девил.
 3. Ще разказвате на внуците си какво е да се яде хляб с глутен.
 4. Ако Третата световна започне с ядрени бомби, няма да има смисъл да ни мобилизират.
 5. Ако все пак ни мобилизират за Третата световна война, мъжете ще се научим на ред и дисциплина.
 6. Ако всичко в България и около нея беше наред, щяхме да се потискаме заради климатичните промени или корупцията в международните футболни организации.
 7. По-добре безперспективна програма и 60 лева за 3,50, отколкото реално образование и конкуренция от страна на децата с меланинови залежи, които да вземат работните места в колцентровете на бледоликите.
 8. Концерът на Слави е доста по-евтин начин за блокиране на центъра на София от плеяда некачествени ремонти, които ще бъдат ремонтирани периодично.
 9. Добре че майонезата ни е без яйца, че ще вземат канадците да ѝ сложат ГМО яйца, снасяни от хора, ухапани от радиоактивни кокошки. Също така в кренвиршите ни няма организми, които да се генно модифицират.
 10. Тутраканската селищна система удържа на Рейгън, ще удържи и на тоя помпозен и енергичен досадник Трюдо.
 11. Не завиждайте на прелетните птици – зимъска те емигрират там, откъдето идват бежанците.
 12. Ако се стигне до война с Русия, може много държави да се откажат и ние да се класираме за световното след 2 години, където с уиски и аулин да смаем футболния свят!
 13. Ако доживеем началото на 2017-а и има Zamunda, ще може да си дръпнем първи епизод на новия сезон на Шерлок.
 14. Май повече няма какво да се източи от БТК и „Булгартабак“. Май.
 15. 15/15. Не забравяйте, че неграмотността на масите може да ви осигури хубаво работно място в Брюксел.
 16. Войната по българските пътища не се влияе от международното положение и продължава, без да е разпалвана от външни намеси. Една независима война да има на тоя свят!
 17. В огромна част от Вселената не можете да обядвате бахур за 1,65 лв от кварталния супер.
 18. Щом Пламен Орешарски има самочувствието да се кандидатира за президент, значи всичко е възможно и единственото препятствие пред човека е неговият дух.
 19. Въпреки че с повечето неща, изброени по-горе, шега не бива, сте открили поне 1-2 свежи неща, годни за усмивка. Или не сте и ще подадете сигнал до някоя институция, за да ви олекне.
 20. Има и по-глупави неща за четене по интернет от текстове със заглавие „Почти 20 причини да гледаме позитивно на света, въпреки че отива на зле“.