SHARE

Олигарси срещу карикатуристи, Турция срещу Русия в битката за българските турци, Европейският съд за замърсения въздух в България –  страната е поле на сблъсъци в новините от западната преса за последната седмица.

“Хапливи шеги срещу българските олигарси”, гласи заглавие на Süddeutsche Zeitung. “Български партии мъдрят съвместно управление в председателството на ЕС”, предава The Balkan Insight. “Турски свади в България”, пише френският Le Figaro.

“Карикатури, остър хумор и леки текстове – карикатуристите вярваха, че вестникът им ще се продава като топъл хляб. С първото сатирично издание в страната карикатуристите искат да покажат истинското лице на елита. Иронията е, че пресата в страната се владее от лишени от хумор богаташи”, пише Флориан Хасел за Süddeutsche Zeitung.

Журналистът говори за империята на сем. Пеевски и пречките, които той постави пред първия брой на “Прас-Прес” в пътя му към киоските.

“България има нужда от черен хумор. Но пресата в страната е доминирана от олигарси, които прокарват собствените си интереси. Един от тях е Делян Пеевски, който има огромно влияние в икономиката и съдебната власт, а в допълнение е депутат.”

Статията говори за огромния интерес към “Прас-Прес”, препятствията пред свободата на словото в България и борбата с медийния монопол. Хасел припомня за репресията над сатирици и карикатуристи по времето на социализма, давайки за пример убийството на карикатуриста Райко Алексиев през 1944 г. заради публикуване на карикатура на Сталин.

“Постсъветските лидери също трудно преглъщат хумора. В последните няколко години ситуацията за карикатуристи като Чавдар Николов не се е подобрила”, предава изданието – препратка към случая на “свинските опашки”, в който карикатури на Николов бяха свалени от Нова телевизия часове след появата им.

“Войната между Ердоган и Путин избухна с пълна сила на изборите в България”, пише Le Figaro. 

Журналистът Тиери Портес е специален пратеник на Le Figaro в с. Рибново в Родопите. Той отразява загубата на ДПС от ДОСТ и конфликтите в турската общност в България. Материалът разказва за историята на турското малцинство. В контекста на репресиите от социализма кореспондентът представя  борбата за вота на турската общност със средства като религиозната пропаганда на имамите и откритата агитация, както и ролята на Русия на страната на ДПС и Турция от ъгъла на ДОСТ.

“За пръв път две партии се бориха за гласовете на турската общност, която е 10% от населението на страната. ДОСТ е родена от разцепление в етническата партия ДПС през 2015 г. За разлика от проруската си майка ДОСТ е подкрепяна открито от властите в Турция.”

Изданието препраща към реакцията на президента по време на изборната кампания:

“Намесата на Турция в нашите избори е недопустима!”, възкликна президентът Румен Радев, който е приятел на Русия”.

“Днес управляващите от ДПС заедно БСП и националистите са част от проруския лагер. Религиозната и дипломатическа офанзива на Турция в България захранва тяхната реторика, но поставя в деликатно положение изгубените родопски деца на Османската империя.”
“Eвропейският съд санкционира България за замърсен въздух”, съобщава Voice of America, позовавайки се на Reuters. “Съдът установи високи нива на фини прахови частици, концентрацията на които води до дихателни проблеми и сърдечни заболявания. Изследванията показват тежки нарушения на клаузите за замърсяване и чистота на въздуха. Съдът е установил, че броят на починалите от преждевременна смърт вследствие на замърсяването на въздуха през 2013 г. е бил 13 700 в България и около 400 000 в Европа.”

The Balkan Insight пише за преговорите между ГЕРБ и БСП, които двете водещи партии ще проведат във връзка с председателството на България на Eвропейския съвет. Изданието отразява и преговорите между ГЕРБ и патриотите за сформиране на правителство – основните посочени казуси са увеличаването на пенсията на 300 лв., което е основно обещание на патриотите, както и въвеждането на мажоритарни избори.

Eдна от петте най-големи компании за тютюнопроизводство в света, британската British-American Tobacco – BAT, присвоява няколко български марки цигари в сделка с „Булгартабак“ на стойност над 100 милиона евро, предава Reuters. BAT твърди, че “закупуването на Victory, Eva Slim и GD ще увеличи дела в българския пазар на 40%”.

*Бюлетина изготви Йоанна Маринова.

Заглавна снимка: Приложение към сатиричния вестник „Прас-Прес“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.